NATO: Ruski udari u Ukrajini su znak slabosti Moskve

Sveobuhvatni ruski udari u Ukrajini predstavljaju znak slabosti Moskve koja gubi bitku na terenu, ocenio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

“Rusija sve više pribegava užasnim i neselektivnim napadima na civile i na kritičnu infrastrukturu”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

“Ono što smo juče videli je znak slabosti jer Rusija gubi na bojnom polju i ta bombardovanja pokazuju nedostatak alternative za predsednika Vladimira Putina”, dodao je Stoltenberg.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

NATO je spreman da se suprotstavi svakom napadu na jednu od njenih članica i ministri odbrane Alijanse će doneti odluke tokom sastanka sutra i preksutra o povećanju zaliha municije i opreme da bi ojačali odbranu i bili u stanju da nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajini jer, kako je dodao, treba se pripremiti na “dug rat”.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov će učestvovati na satanku kontakt grupe za Ukrajinu predvođene SAD i na radnoj večeri ministara NATO, dodao je Stoltenberg.

“To će biti prilika da se razmatraju ukrajinske potrebe za oružjem i da se vidi u kojoj meri saveznici mogu da ih obezbede”, rekao je šef NATO.

Ukrajini su hitno potrebni sistemi za protivvazdušnu odbranu. Nemačka i SAD su najavile da će isporučiti takvu opremu i municiju, rekao je Sltoltenberg i dodao da sa nestrpljenjem čeka da to bude isporučeno.

Rekao je da se takođe razgovara o zaštiti važne infrastrukture.

“Posle sabotaže na gasovodima Severni tok udvostručili smo prisustvo u Baltičkom moru i u Severnom moru sa više od 30 brodova, patrolnim avionima i podvodnim kapacitetima”, rekao je on.

Stoltenberg je ponovo upozorio Rusiju da ne poseže za nuklearnim oružjem.

“Rusija zna da nuklearni rat ne može da se dobije i da nikad ne treba da se vodi”, rekao je on.

“Pažljivo pratimo ruske nuklearne snage. Nismo konstatovali nikakve promene u ruskom stavu, ali ostajemo pripravni”, rekao je Stoltenberg.

On je rekao da će NATO iduće nedelje izvesti vežbu odvraćanja ranije planiranu.

“Reč je o rutinskoj vežbi koja se održava svake godine i otkazivanje bi bio loš znak upućen Rusiji”, rekao je on.

Beta

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si Đinping u Beogradu – problem za NATO

Očekuje se da će predsednik Kine Si Đinping posetiti Srbiju uoči 25. godišnjice smrtonosnog američkog …