Šef CIA se sastao sa Zelenskim u Kijevu! – CNN

Direktor CIA-e Vilijam Berns nenajavljeno se zaustavio u Ukrajini kako bi preneo obaveštajne podatke vojsci zemlje i održao razgovore sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, gde je ponovio obavezu Vašingtona da će podržati Kijev na duge staze, navodi CNN.

Šef agencije posetio je ratom razorenu naciju ranije ovog meseca, izvestila je mreža u sredu, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

„Dok je bio tamo, on je pojačao posvećenost SAD da pruže podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije, uključujući nastavak razmene obaveštajnih podataka“, rekao je zvaničnik, ne nudeći druge detalje o putovanju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Berns je poslednji put posetio Ukrajinu početkom godine, pre nego što je Rusija napala susednu državu krajem februara, sastao se sa zvaničnicima u Kijevu kako bi razgovarali o vojnoj akciji koja se tada predstoji.

Ta putovanja naglašavaju tekući odnos razmene informacija između SAD i Ukrajine.

Senator iz Virdžinije Mark Vorner – koji je na čelu Komiteta za obaveštajne poslove Senata – izjavio je prošlog meseca da je takva saradnja pomogla kijevskim trupama da ostvare „velike dobitke“ na bojnom polju. Dodao je da i američki i britanski obaveštajci „rade sa Ukrajincima“, a zatim je pozdravio „snagu naših kombinovanih vojnih obaveštajaca“.

Izveštaj o Bernsovom poslednjem putovanju u Kijev dolazi usred sve većih tvrdnji zapadnih zvaničnika da bi Moskva mogla da rasporedi taktičko nuklearno oružje niskog prinosa u Ukrajini.

Berns je, međutim, bacio vodu na ova predviđanja, rekavši za CBS početkom oktobra da, iako rizik od nuklearnog sukoba shvata „veoma ozbiljno“, „neposredna pretnja od upotrebe taktičkog nuklearnog oružja“ ostaje niska.

Iako ruski predsednik Vladimir Putin nije otvoreno pretio upotrebom bombe, u nedavnom govoru je izjavio da će njegova zemlja upotrebiti sva neophodna sredstva da odbrani svoj narod i teritoriju, što je izazvalo mnogo nagađanja među zapadnim zvaničnicima i medijskim stručnjacima.

U međuvremenu, ruski zvaničnici, uključujući ministra odbrane Sergeja Šojgua, optužili su Kijev da je pripremio napad pod lažnom zastavom uz upotrebu „prljave bombe“, uređaja koji kombinuje konvencionalni eksploziv sa radioaktivnim materijalom.

Ukrajina je kategorički negirala tvrdnje Moskve.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Antonov: Ne treba očekivati poboljšanje odnosa sa SAD, pod Bajdenom!

Šef diplomatske misije Ruske Federacije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov skrenuo je pažnju na …