Razotkrivanje planova o „prljavoj bombi“ izazvalo paniku u Kijevu!

„Mnogi znaci“ pokazuju da Ukrajina gasi svoj program usred otkrića Moskve, tvrdi visoki diplomata.

Kijev bi mogao da odloži svoj navodni program „prljave bombe“, nakon što ga je Rusija razotkrila, izjavio je u utorak zamenik stalnog predstavnika Moskve, pri UN, Dmitrij Poljanski.

On je dodao da bi Ukrajina mogla imati vremena da to uradi, pre predstojeće nuklearne inspekcije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Poslednjih nekoliko dana, ruski zvaničnici, uključujući ministra odbrane Sergeja Šojgua, optužuju Kijev da je pripremio napad pod lažnom zastavom uz upotrebu „prljave bombe“, uređaja koji kombinuje konvencionalni eksploziv sa radioaktivnim materijalom.

Ukrajina je kategorički negirala tvrdnje Moskve.

„Kada biste čitali ukrajinske Telegram kanale, videli biste da je u ukrajinskim vladajućim krugovima sada velika galama, zbog kampanje, koju smo započeli, a ima mnogo znakova da oni pokušavaju da ublaže ovaj program“, rekao je Poljanski, a prenele su RIA Novosti.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina ima dovoljno vremena da smanji planove za „prljavu bombu“, pre predstojeće posete inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

„Mogu da dođu ali ja vam kažem da ’prljava bomba’ nije baš složena naprava“, objasnio je Poljanski i dodao da nema garancije da Kijev neće nastaviti svoju navodnu aktivnost nakon odlaska inspektora.

Istovremeno, zvaničnik je tvrdio da je opasnost da Kijev upotrebi „prljavu bombu“ i dalje „veoma velika“ i da Ukrajina „ima priliku“ i „ima sve razloge da je iskoristi“.

Ranije u utorak, u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, šef ruske misije Vasilij Nebenzija rekao je da će Moskva smatrati upotrebu „prljave bombe“, od strane Ukrajine, „činom nuklearnog terorizma“.

U međuvremenu, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba ranije je ruske navode nazvao „apsurdnim, koliko i opasnim“.

Takođe je primetio da „Rusi često optužuju druge za ono, što sami planiraju“.

Ministar je u utorak otkrio da je Ukrajina pozvala inspektore IAEA da dođu i da „dokažu da Ukrajina nema nikakve prljave bombe, niti planira da ih razvija“.

„Dobra saradnja sa IAEA i partnerima nam omogućava da osujetimo rusku kampanju dezinformisanja ’prljave bombe‘“, rekao je Kuleba.

Portparol UN Stefan Dužarik, komentarišući ovo pitanje, rekao je da „sve strane treba da izbegavaju bilo kakve radnje, koje bi mogle da dovedu do pogrešne procene i eskalacije onoga, što je već razarajući sukob“.

U međuvremenu, Pentagon je tvrdio da su optužbe Rusije, protiv Ukrajine „očigledno lažne“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da saveznici „odbacuju tvrdnje“ i smatraju da Rusija „ne sme da ih koristi, kao izgovor“ za dalju eskalaciju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zapad se namerio da preko Jermenije, zavadi Rusiju i Iran!

Početkom aprila održan je sastanak između predstavnika Jermenije i emisara Evropske unije i Vašingtona, tokom …