Belorusi pokazali tenk sa novom zaštitom od „Džavelina“ – FOTO

Na vebu se pojavila fotografija modifikacije tenka T-72, ​​modifikovane da uzme u obzir oružje potencijalnog neprijatelja.

Ideja o karoseriji za tenkove i druga oklopna vozila sa metalnim šipkama nije nova.

Time su borbena vozila sirijske vojske finalizovana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Uprkos jednostavnosti dizajna, takva zaštita se pokazala veoma efikasnom za posadu od gađanja kumulativnim projektilima.

Projektil, koji pada u takvu rešetku, je deformisan, zbog čega glavno punjenje pogađa cilj bez nanošenja značajne štete mašini.

Upotreba takvog kompleta za telo se pokazala posebno efikasnom u urbanim bitkama, gde su ručni protivtenkovski bacači granata glavno sredstvo za borbu protiv tenkova.

Ukrajinska vojska takođe često postavlja takve komplete za telo na laka oklopna vozila, što dokazuje efikasnost rešetki protiv RPG projektila.

Međutim, takve rešetke ne rade protiv Džavelina, pošto projektil američkog protivtenkovskog raketnog sistema leti na toplotno zračenje tenka i pogađa metu odozgo.

Snaga preliminarnog naboja je dovoljna da uništi rešetku, nakon čega na scenu stupa kumulativni naboj, koji sagoreva kroz oklop.

Da bi skrenula raketu Javelina sa trupa tenka, beloruska vojska je odlučila da je dopuni snažnim izvorom toplotnog zračenja u vidu peći okačenog na petometarski metalni nastavak, od trupa T-72.

Da li će takva odluka biti opravdana ostaje da se vidi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …