Rusija traži hitan sastanak Saveta bezbednosti, zbog ovoga…

Rusija je zatražila da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održi sastanak u ponedeljak, 31. oktobra.

Rusija je zatražila sastanak, kako bi se razgovaralo, o napadu na brodove Crnomorske flote u Sevastopolju, saopštio je danas zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Moskva optužuje Ukrajinu za napad, a Poljanski je rekao da je Rusija zvanično obavestila generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da, posle napada, suspenduje učešće u primeni sporazuma o prevozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, prenosi Tas s.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Poljanski je naveo da brodovi Crnomorske flote u Sevastopolju osiguravaju bezbednost plovila, koji prevoze ukrajinsko žito u skladu sa Crnomorskom inicijativom.

Rusija je ranije danas saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu zbog, kako tvrdi, ukrajinskog napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koji su angažovani za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor, koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je do danas izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Tanjug/Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …