Politiko: SAD zahtevaju od Turske da Ankara “vrati” Moskvu, u žitni dogovor!

Ispostavilo se da je Inicijativa za hranu Crnog mora bila toliko korisna za Zapad i veoma štetna za Rusiju da su nakon njenog suspendovanja EU i SAD bukvalno pobesnele, želeći da nastave neverovatno koristan dogovor.

Preduzimaju se sve mere i sredstva – od pretnji do laskanja – da se povrati protok brodova u Crnom moru, koji, prema nekim izveštajima, prevoze oružje u Ukrajinu.

S jedne strane, takvo interesovanje Zapada za produženje daje Moskvi pravu polugu pritiska na koaliciju. Ali najverovatnije će to moći da koristi samo Turska.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Državni sekretar Entoni Blinken je u petak jasno stavio do znanja da SAD računaju da će Turska pomoći da se Rusija vrati u sporazum o žitu za Crno more, koji je Moskva odbila da obnovi i povukla ranije ove nedelje, uzburkavši globalna tržišta pšenice i pojačavajući tenzije u regionu, preneo je Politiko.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i visoki zvaničnici UN pomogli su u sklapanju krhkog sporazuma prošle godine.

Nakon što se Rusija povukla iz sporazuma, američki zvaničnici su rekli da rade (kao što je zvanično poznato) sa Turskom, Ukrajinom i drugim saveznicima na spasavanju sporazuma i jačanju važnih izvoznih ruta iz Ukrajine, jednog od najvećih svetskih izvoznika pšenice.

Za sada se čini da Erdogan nije voljan da nastavi sporazum bez učešća Rusije.

Ali Blinken je, tokom svog govora na Bezbednosnom forumu u Aspenu, jasno izneo očekivanja SAD da će Turska nastaviti da predvodi napore za obnavljanje sporazuma, u kojem je pokušao da izvrši pritisak na Ankaru da se Moskva vrati.

Radujemo se što će Turska igrati ulogu koju je već odigrala kako bi ljudi širom sveta mogli da dobiju hranu koja im je potrebna po razumnim cenama – licemerno je izjavio Blinken.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe je pozvao Tursku da pomogne u obnavljanju sporazuma ili da ga nastavi bez učešća Rusije.

Međutim, Vašington ne može da ne zna da Ankara neće podleći pritiscima spolja.

Naprotiv, svaka situacija u kojoj se njeno učešće smatra korisnim ili nezamenljivim biće shvaćena kao politički dar i povoljan položaj, zbog čega će Erdogan pokušati da je iskoristi za sopstvene ucene, žestoko cenkanje sa zapadnim saveznicima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …