Nema nam druge, nego da ojačamo!

Blok se više oslanja na Peking za svoju zelenu tranziciju nego na rusku energiju, rekao je Žozep Borel.

Evropska unija u velikoj meri zavisi od Kine u snabdevanju koje igra ključnu ulogu u njenoj „zelenoj tranzicionoj strategiji“, rekao je u ponedeljak šef spoljne politike bloka Žozep Borel, upozoravajući da bi ova situacija mogla učiniti Evropu ranjivom.

Dok je Kina „ključni ekonomski partner“ za EU ​​i Brisel želi konstruktivnu saradnju sa Pekingom, ona je takođe „sistemski rival“ i ovo „rivalstvo i konkurencija su… sve istaknutiji“ u bilateralnim odnosima, rekao je Borel.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Najviši diplomata je rekao da Kina „igra ključnu ulogu u mnogim lancima snabdevanja“ i da pokriva 90 odsto potreba EU za magnezijumom, 90 odsto njenih potreba za retkim zemljom i 80 odsto solarnih panela, koji se koriste u bloku.

„Naša zavisnost od Kine za našu zelenu tranzicijsku strategiju je trenutno veća, od naše zavisnosti, od fosilnih goriva iz Rusije“, priznao je Borel.

EU stoga mora da radi na smanjenju svoje „prekomerne zavisnosti“ rešavanjem svojih ranjivosti i jačanjem svoje otpornosti, rekao je on.

EU namerava da postane klimatski neutralna do 2050. godine, dok smanji neto emisije staklene bašte za najmanje 55%, do 2030. u poređenju sa nivoima iz 1990. godine.

Borelovi komentari ponavljaju nedavne komentare predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je u oktobru pozvala blok da smanji oslanjanje na kineske tehnologije i sirovine, upozoravajući da bi se mogao naći u istoj krizi, sa kojom se suočava, zbog sve manje ponude ruskih fosila goriva, zbog sankcija i zbog Ukrajine.

Odnosi između EU i Kine bili su narušeni brojnim nesuglasicama.

Brisel je više puta optuživao Kinu za kršenje ljudskih prava, posebno protiv Ujgura u provinciji Sinđang, što je Peking oštro demantovao.

Kineski zvaničnici su takođe protestovali, zbog nedavnih poseta nekoliko evropskih poslanika Tajvanu, samoupravnom ostrvu, koje Peking smatra svojom suverenom teritorijom.

Prema prošlomesečnom izveštaju Blumberga, Vašington je pozvao EU da pooštri izvozna ograničenja u trgovini sa Kinom, istovremeno primenjujući isti pristup, na koji se oslanjao, kada je sankcionisao Rusiju, zbog ukrajinskog sukoba.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Srbija će morati da prihvati sve ili nema ništa od EU!

Srbija i tzv. Kosovske vlast su sprovele, samo nekoliko obaveza iz ovog dokumenta. Zbog toga …