“Zadnjе vreme došlo” – Nemačka nema vremena da raspravlja o budžetu EU!

Suočena sa hitnim domaćim pitanjima, nemačka vlada nije bila u mogućnosti da učestvuje u raspravama o finansijama EU, rekao je novinarima komesar za budžet EU Johanes Han.

Ranije ove godine, Berlin je – zajedno sa nekoliko drugih država članica – usprotivio se zahtevu Evropske komisije za dodatnih 66 milijardi evra (72 milijarde dolara) za pokrivanje neočekivane potrošnje, sugerišući da bi Brisel trebalo da smanji druge oblasti svog tekućeg budžeta.

Kabinet nemačkog kancelara Olafa Šolca bori se sa ogromnim fiskalnim nedostatkom kod kuće, nakon što mu je Ustavni sud prošlog meseca zabranio da prenameni 60 milijardi evra (65 milijardi dolara) neiskorišćenih sredstava, preostalih od pandemije Covid-19.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U izveštaju u petak, Politiko je citirao Johanesa Hana koji je rekao da je „najveći problem, to što je Nemačka toliko ometena domaćim pitanjima da bukvalno nemaju vremena da se bave“ finansijama EU.

Zvaničnik je tvrdio da Berlin, kao „najveća ekonomija u Evropskoj uniji“, ima „posebnu odgovornost“ i da bez učešća Nemačke „nećemo postići dogovor“. ”

Komesar je takođe odbacio sugestije koje je ranije iznela grupa država članica, na čelu sa Nemačkom, koja je pozvala Brisel da preraspodeli postojeća sredstva za finansiranje novih prioriteta.

Han je objasnio da bi to bilo teško sprovesti u praksi, pošto je budžet EU, već u minusu.

Očekuje se da će ovo pitanje dominirati na dnevnom redu samita Evropskog saveta od 14. do 15. decembra.

Dodatna finansijska sredstva koja Evropska komisija želi da obezbedi bi, između ostalog, išla Ukrajini, sa planiranim grantovima, od oko 17 milijardi evra.

Prošlog meseca, ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko upozorio je da će Kijevu biti potrebna finansijska pomoć od početka 2024., kako bi pokrio manjak budžeta od procenjenih 29 milijardi dolara ili će se suočiti sa bankrotom.

Takođe u novembru, Rojters je citirao nekoliko anonimnih diplomata koji su rekli da su neke zemlje članice, uključujući Nemačku, izrazile ozbiljne sumnje u vezi sa planovima Brisela da dodeli oko 20 milijardi evra (21,4 milijarde dolara) vojne pomoći Ukrajini u naredne četiri godine.

Jedan zvaničnik je tada rekao novinarima da „smanjuje se verovatnoća da će [šef EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel] biti usvojen. ”

Krajem prošlog meseca, nemački ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da se njegova zemlja suočila sa nedostatkom, od 17 milijardi evra (18,66 milijardi dolara) u budžetu za 2024., nakon presude Ustavnog suda.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …