Regrutovan iz zatvora, a sinoć iz bolnice odveden, na streljanje? – Najcrnji dani u Ukrajini!

Zapovednik ruske 7. motorizirane brigade, Viktor Anatoljevič Sevalnev, sinoć je iz bolnice odveden na streljanje.

Na smrt ga je osudila LNR, nakon što je navodno izgubio kontrolu nad jedinicom, koja se povukla s fronta.

“Zapovednici žele da optuže Sevalneva da je izgubio kontrolu nad jedinicom koja mu je poverena i planiraju da ga streljaju u sedećih nekoliko sati”, napisala je sinoć na Telegramu skupina za prava zatvorenika Gulagu.net.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Regrutovan iz zatvora

U nedelju se Gulagu.netu obratila njegova supruga, koja je rekla da je uspeo da je nazove iz bolnice, kao i da je obavesti da je doveden na streljanje.

Osnivač Gulagu.neta, Vladimir Osečkin, uspeo je da sazna da je Sevalnev poslat u borbu u sastavu 7. brigade, kao i da je postao zapovednik nakon što je njegov prethodnik poginuo.

Tokom borbi Sevalnev je više puta bio povređen, a njegova brigada je bila deo milicije LNR i pretrpela je ogromne gubitke s otprilike 50 posto poginulih vojnika.

Drugi deo brigade je pobegao. Sevalnev je inače služio četvorogodišnju kaznu zatvora u regiji Kaluga, na koju je bio osuđen zbog napada, a iz zatvora je otišao u vojsku.

Rekao je da je u ukrajinskom osvajanju Limana ove godine poginulo otprilike 5000 ruskih vojnika.

Trenutno nije poznato je li Sevalnev već streljan ili kazna još uvek nije izvršena.

Najcrnji dani u Ukrajini. Potpuni kolaps

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu (WHO), doktor Hans Henri Kluge, danas je u Kijevu održao govor.

U govoru je rekao da je SZO od početka ruske invazije na Ukrajinu zabeležio i dokumentirao 703 napada na zdravstvenu infrastrukturu.

Takvi napadi, rekao je Kluge, “kršenje su međunarodnog humanitarnog prava i pravila ratovanja”.

Zbog napada na zdravstvenu i energetsku infrastrukturu stotine bolnica i drugih zdravstvenih ustanova “više nisu funkcionalne zbog nedostatka goriva, vode i struje, koji su im potrebni kako bi ispunjavali najosnovnije potrebe”.

Kluge je rekao da je trenutno 10 miliona ljudi u Ukrajini bez struje, odnosno oko četvrtine populacije.

Radi se o situaciji koja je posebno opasna sada kad se očekuje da će temperature pasti na -20 stepeni.

“Hladno vreme može ubiti”, rekao je, dodavši kako su “očajne porodice prisiljene da se okrenu alternativnim metodama grejanja”.

Na kraju svog govora Kluge je upozorio da se zdravstveni sistem Ukrajine “suočava s najcrnjim danima u dosadašnjem toku rata” i rekao da bi “najbolje rešenje bilo okončanje sukoba”.

Index.hr

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …