Evo zašto Zapad ne može da isporuči Ukrajini, “Patriot” rakete…

Odbijanje je usledilo, nakon što je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak zatražio da se oružje, koje je Berlin ponudio Varšavi dostavi Kijevu i raspoređeno u zapadnom dijelu zemlje, u blizini ukrajinsko-poljske granice.

Sistemi Patriot proizvedeni u SAD ne mogu se dati Ukrajini, jer su namenjeni za upotrebu na teritoriji NATO-a, rekao je ministar odbrane.

Nemačka je odbila poziv Poljske da isporuči svoje raketne sisteme zemlja-vazduh američke proizvodnje MIM-104 Patriot Ukrajini.

Odbijanje je uslijedilo, nakon što je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak zatražio da se oružje, koje je Berlin ponudio Varšavi dostavi Kijevu i raspoređeno u zapadnom dijelu zemlje, u blizini ukrajinsko-poljske granice.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ovi Patrioti su deo integrisane protivvazdušne odbrane NATO-a, što znači da su namenjeni da budu raspoređeni na teritoriji NATO-a“, rekla je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht u četvrtak.

„Svaka upotreba van teritorije NATO-a zahtevala bi prethodne razgovore sa NATO-om i saveznicima“, rekla je ona.

Nemačka je ponudila da pojača odbranu Poljske, nakon što je raketa pala na istočni deo zemlje prošle nedelje, ubivši dve osobe.

Ukrajinski zvaničnici i izveštaji nekih zapadnih medija prvobitno su tvrdili da ga ju je ispalila Rusija.

Međutim, poljski predsednik Andžej Duda je kasnije rekao da su je verovatno pokrenule ukrajinske snage protivvazdušne odbrane i da je skrenula sa kursa, dok je pokušavao da odbije ruski napad.

Jaroslav Kačinjski, lider poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda i bivši premijer, rekao je u sredu novinskoj agenciji PAP da bi za bezbednost Poljske bilo najbolje da „Nemačka preda opremu [Patriot] Ukrajincima, obučava ukrajinske posade sa odredba da će baterije biti stacionirane u zapadnoj Ukrajini“.

Njegovi komentari došli su, dok je vodio kampanju za parlamentarne izbore sledeće godine.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u četvrtak da su nedavne civilne žrtve u Kijevu uzrokovane radom ukrajinskog protivvazdušnog naoružanja, uključujući i ono, koje je isporučio Zapad.

U međuvremenu, Njujork tajms je nedavno izvestio da je još u septembru antiradarska raketa američke proizvodnje HARM, koju je ispalio ukrajinski mlaznjak verovatno skrenula sa kursa i pogodila stambenu zgradu u gradu Kramatorsku, koji je pod kontrolom Ukrajine, pri čemu su povređene tri osobe.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …