Blinken: Ruski vojnici, tenkovi i vojna oprema, uskoro će da se slivaju preko granice sa Ukrajinom, sa malo ili bez upozorenja!

Ofanziva na istočnoevropsku naciju može doći u bilo kom trenutku, upozorava najviši diplomata Vašingtona.

Ruski vojnici, tenkovi i vojna oprema mogli bi da počnu da se slivaju preko zajedničke granice sa Ukrajinom sa malo ili bez upozorenja, rekao je najviši diplomata Vašingtona osoblju američke ambasade u Kijevu, u okviru diplomatske turneje po Evropi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Obraćajući se zvaničnicima, u glavnom gradu Ukrajine u sredu, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je, „kao što svi dobro, vrlo dobro znate, bili smo angažovani u poslednjih nekoliko meseci u intenzivnom fokusu na Ukrajinu, zbog značajnog povećanja naše, videli smo i značajno povećanje ruske snage, u blizini ukrajinske granice.

On je tvrdio, da Rusija gomila trupe i sisteme naoružanja blizu granice „bez provokacija, bez razloga“.

„Znamo da postoje planovi da se te snage još više povećaju u vrlo kratkom roku, a to daje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kapacitet, takođe u vrlo kratkom roku, da preduzme dalje agresivne akcije protiv Ukrajine“, rekao je Blinken.

Diplomata je takođe ponovio svoju podršku osoblju, koje radi u toj istočnoevropskoj zemlji.

„Mogu da zamislim da je ovaj period posebno težak, stresan, a možda čak i zastrašujući“, rekao je on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Imamo vaša leđa, kao što ste vi držali naša toliko godina.

„Mi kao odeljenje u Vašingtonu smo tu za vas i veoma, veoma smo fokusirani na dobrobit i bezbednost naše zajednice ovde, uključujući i vaše porodice“, naglasio je zvaničnik.

Blinkenove primedbe dolaze usred zabrinutosti poslednjih meseci, da Moskva planira da izvede invaziju na svog suseda.

Govoreći na brifingu u utorak, sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je da je situacija sada „izuzetno opasna“ i da Vašington veruje, da bi „Rusija u svakom trenutku mogla da pokrene napad na Ukrajinu“.

U izveštaju, koji je ranije ove nedelje objavio Njujork tajms, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, navodi se da je Moskva počela da evakuiše svoje diplomate i njihove porodice iz svoje ambasade u Kijevu i konzulata u Lavovu.

Kao odgovor, rusko ministarstvo spoljnih poslova je izvestilo da „ruska ambasada u Kijevu radi normalno“ ali nije komentarisalo da li se broj osoblja smanjuje.

Kremlj je više puta negirao optužbe da planira napad, a njegov sekretar za štampu Dmitrij Peskov ih je nazvao „neosnovanim“ i manifestacijama „histerije“.

Zvaničnik je takođe ranije rekao da je kretanje oružanih snaga zemlje na sopstvenoj teritoriji unutrašnja stvar i da se nikog drugog to ne tiče.

Ruski zvaničnici sastali su se sa svojim američkim kolegama prošle nedelje, kako bi razgovarali o predlozima bezbednosnih garancija za koje kažu, da bi pomogle u smanjenju rizika od sukoba, uključujući zabranu pridruživanja Ukrajine NATO-u.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar bloka na čelu sa SAD, opisao je nacrt sporazuma, koji je Rusija predložila kao neprihvatljiv, rekavši da će „odluku o tome da li Ukrajina može da se pridruži NATO-u, doneti samo Ukrajina i 30 NATO saveznika“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …