New York Times: Rusi uništili trećinu zapadnih haubica, poslatih u Ukrajinu! – VIDEO

Neispravne puške se prebacuju u Poljsku na popravku, navodi se u izveštaju.

Artiljerijska oruđa zapadne proizvodnje, koja se šalju u Ukrajinu stalno se kvare ili oštećuju u borbi, a to je postao problem za Ministarstvo odbrane SAD, objavio je u petak Njujork tajms, pozivajući se na izvore.

Da bi rešio to pitanje, Pentagon, koji je Kijevu obezbedio stotine komada oružja, navodno je uspostavio objekat za popravku preko granice u Poljskoj.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema američkim zvaničnicima i drugim ljudima, koji su „upoznati sa odbrambenim potrebama Ukrajine“, sa kojima je magazin intervjuisao, jedna trećina od 350 haubica, koje je Zapad poslao Ukrajini je van pogona u bilo kom trenutku.

Oružje ili pregore, zbog dugih perioda prekomerne upotrebe ili se ošteti u borbi i ne može se popraviti na terenu.

Zadatak popravljanja opreme postao je prioritet za Evropsku komandu Pentagona, koja je, kako se izveštava, rasporedila postrojenje za popravku u Poljskoj.

Popravka je počela poslednjih meseci.

Međutim, stanje ukrajinskog naoružanja je blisko držano pitanje među američkim zvaničnicima, navodi se u izveštaju, dodajući da su njeni izvori odbili da daju bilo kakve dodatne detalje o programu.

Održavanje u Poljskoj obično uključuje zamenu cevi haubica između ostalih popravki, navodi NIT.

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici su navodno rekli da žele da se radionice postave bliže liniji fronta, kako bi se oružje ranije vratilo u borbu.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg je u petak insistirao da alijansa nije radila u Ukrajini, tvrdeći da to dokazuje da ona nije strana u neprijateljstvima.

Međutim, u oktobru je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da je zapadna vojna pomoć Ukrajini, čini učesnikom u sukobu.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini krajem februara, zapadne zemlje podržavaju Kijev sa milijardama dolara bezbednosne pomoći.

SAD, najveći podržavalac Ukrajine, obezbedile su oružje, uključujući artiljeriju, u vrednosti od više, od 19 milijardi dolara, od početka neprijateljstava.

Prema brojkama, koje je objavio Pentagon, od 23. novembra, SAD su izvršile 142 haubice od 155 mm i do 924.000 artiljerijskih metaka za topove.

Američka pomoć je takođe uključivala 36 od 105 mm haubica i 180.000 artiljerijskih metaka.

Moskva je više puta izjavljivala da zapadne isporuke oružja samo produžavaju sukob.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …