Militari Vatch: Izrael, Turska i SAD eskaliraju svoje napade na Siriju!

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba i izbijanja otvorenih neprijateljstava između Tel Aviva i grupe Hamas, izraelsko vazduhoplovstvo je brzo počelo da gađa ciljeve u susednoj Siriji i Libanu, zbog mogućnosti mešanja libanskog Hezbolaha.

Napadi su viđeni kao preventivne mere koje imaju za cilj da oslabe sposobnost protivnika da uđu u rat, napisao je Militari Vatch 30. oktobra.

Izdanje napominje da su mete izraelskog ratnog vazduhoplovstva bili aerodromi Damask i Alep, kao i infrastruktura širom Sirijske Arapske Republike.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Štaviše, neki napadi su izvedeni nakon raketnih i artiljerijskih napada na izraelsku teritoriju, od strane milicija baziranih na sirijskom tlu.

Nesposobnost Sirijske arapske armije da suzbije islamističke pobune koje podržava Zapad i Turska 2010-ih doprinela je rastućem oslanjanju na savezničke milicione grupe, od kojih su mnoge naoružane i obučene od strane Irana i blisko povezane sa Hezbolahom, za bezbednost, što im je omogućilo da steknu uporište u Siriji – navedeno u materijalu.

Paralelno sa Izraelom, dve članice NATO-a sa najvećim vojnim prisustvom na Bliskom istoku – SAD i Turska – istovremeno su odgovorne za eskalaciju napada na Siriju, u protekle tri nedelje.

Od 2016, Sjedinjene Države su se često sukobljavale sa SAA i milicijama koje podržavaju sirijsku vladu.

Štaviše, Sjedinjene Države su okupirale velike teritorije na severoistoku Sirije i tamo crpe naftu da bi finansirale svoje vojno prisustvo, što je oštro kritikovano u međunarodnoj areni.

S obzirom da je Vašington stao na stranu Tel Aviva u palestinsko-izraelskom sukobu, američka vojna postrojenja se napadaju i u Siriji i Iraku.

Američki vazdušni udari 26. oktobra bili su posebno usmereni, na snage milicije u Sirijskoj Arapskoj Republici, koje su bile povezane ne samo sa sirijskom vladom, već i sa Iranom, Hezbolahom i Hamasom.

F-15 i par F-16 koristili su precizno navođenu municiju da neutrališu skladište oružja i municije u Abu Kamalu u blizini granice između Sirije i Iraka.

SAD su dosledno govorile da je Iran glavna snaga koja stoji iza Hamasovih borbenih sposobnosti i milicija, koje su gađale američke baze u Siriji i Iraku – naglašava se u članku.

Istovremeno, džihadističke grupe, koje su u velikoj meri finansirane, naoružane i deluju pod zaštitom turske vojske, na severozapadu Sirijske Arapske Republike, počele su da eskaliraju napade na sirijski naseljena područja, ubrzo nakon što su izbila neprijateljstva između Izraela i Hamasa.

Štaviše, turske specijalne snage su u redovima džihadista, više od 10 godina kao sredstvo za dalje jačanje sposobnosti grupa i poboljšanje koordinacije sa turskim vojnim jedinicama.

Dakle, njihove operacije su dosledno usklađene sa turskim i širim interesima NATO-a, uključujući ne samo njihovu kampanju protiv Sirije, Irana i njihovih saveznika, već i specifične napade na ključna ruska vojna postrojenja u Sirijskoj Arapskoj Republici u kojima se nalaze strateška sredstva koja ugrožavaju bezbednost zapadni blok.

Rizici povezani sa direktnim napadom na sirijske i ruske snage učinili su korišćenje džihadističkih proksija ključnim sredstvom za Tursku da postigne svoje ciljeve, na ovom poprištu rata – saželi su mediji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …