Rakete gađaju američku bazu u Siriji! – Pentagon

Incident se dešava usred tekuće vojne operacije Turske protiv kurdskih milicija saveznika SAD.

Američka vojna ispostava u Siriji našla se pod raketnom vatrom, saopštila je američka Centralna komanda, koja je osudila napadače, koje tek treba da se identifikuju zbog podrivanja „teško zarađene stabilnosti“ regiona usred sve većeg nasilja između Turske i lokalnih kurdskih frakcija.

Najmanje dva projektila gađaju američku „patrolnu bazu“ u blizini grada al-Šadadija na severoistoku Sirije u petak kasno uveče, naveo je CENTCOM u kratkom saopštenju, ne nudeći detalje o tome, ko je mogao da izvrši napad.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dok je američka vojska ćutala o vrsti projektila korišćenih u napadu, napomenula je da su kurdske snage kasnije otkrile „treću neispaljenu raketu“ na „izvornom mestu“, što ukazuje da to nije bio prekogranični napad i projektili su ispaljeni, sa relativno bliske lokacije.

„Napad nije rezultirao povredama ili oštećenjem baze ili imovine koalicije“, saopštila je vojska.

Portparol CENTCOM-a Džo Bučino dodao je da napadi „ovakve vrste dovode koalicione snage i civilno stanovništvo u opasnost i podrivaju teško zarađenu stabilnost i bezbednost Sirije i regiona“.

Raketni napad u petak dolazi samo nekoliko dana, nakon što je Pentagon izrazio „duboku zabrinutost“, zbog tekuće vojne akcije Ankare, tvrdeći da su Turkijevi udari „direktno ugrozili“ američko osoblje stacionirano u drugoj bazi u Siriji.

Govoreći ranije u petak, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će njegova zemlja nastaviti svoje operacije „bez obzira, sa kim teroristi budu u dosluhu“.

Šef odbrane Ankare Hulusi Akar takođe je odgovorio na upozorenje SAD, insistirajući da „ne dolazi u obzir da nanosimo štetu koalicionim snagama ili civilima“ i da je jedina misija Turske da juri terorističke grupe.

Turska je pokrenula operaciju Mač kandže u Iraku i Siriji prošle nedelje, izvodeći vazdušne i artiljerijske napade na kurdske grupe, koje smatra terorističkim ćelijama u znak odmazde za bombaški napad u Istanbulu 13. novembra, u kojem je poginulo šest osoba.

Vašington već dugo sarađuje sa kurdskim borcima u oblasti, pod okriljem milicije Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i održava oko 900 vojnika na severoistoku Sirije uprkos godinama protivljenja vlade u Damasku.

Komandant SDF-a, je insistirao da Vašington ima „moralnu dužnost“ da spreči mogući kopneni upad svog saveznika iz NATO-a, Turske.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

SAD planiraju da iskoriste Ilijana Moska u vojne svrhe, u svemiru!

Ministarstvo odbrane i svemirske snage SAD planiraju da objave strategiju za korišćenje privatnih kompanija za …