Rusija će zadržati dotok gasa, ka evropskoj zemlji, koja nema izlaz na more!

Gasprom kaže da neće smanjiti isporuke Moldaviji preko Ukrajine.

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je u ponedeljak da je primio uplatu od Moldavije za novembarske isporuke gasa, ukidajući prethodna upozorenja o smanjenim isporukama.

Prošle nedelje, Gasprom je optužio Ukrajinu da je izvlačila tranzitne zalihe namenjene Moldaviji i zapretio da ćem kao odgovor na to, ograničiti izvoz kroz ključni gasovod, počevši od 28. novembra.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Gasprom je dobio sredstva za gas namenjen potrošačima iz Moldavije i zadržan na teritoriji Ukrajine“, saopštila je ruska kompanija i dodala: „S tim u vezi, odlučeno je da se ne smanjuje snabdevanje gasom na interkonektivnoj tački Sudža za tranzit za Moldaviju“.

Istovremeno, Gasprom je saopštio da moldavska strana redovno krši ugovorne obaveze o plaćanju ruskog gasa, uz upozorenje da zadržava pravo da smanji ili zaustavi buduće tokove ako Kišinjev ne izvrši dogovorena plaćanja.

Gasovod Sudža kroz Ukrajinu je jedina preostala ruta za ruski prirodni gas ka zapadnoj i centralnoj Evropi, nakon što je gasovod Severni tok oštećen, u sumnjivoj eksploziji u septembru.

U znak da se tokovi nastavljaju, Gasprom je odvojeno najavio da će u ponedeljak preko Ukrajine isporučiti 42,2 miliona kubnih metara (mcm) gasa u Evropu.

Ova cifra je samo neznatno niža u odnosu na nedeljni nivo, od 42,6 miliona kubnih metara i uključuje tokove, ka Moldaviji.

Sa samo 2,6 miliona ljudi, Moldavija je jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja.

Smešten između Ukrajine i Rumunije, u velikoj meri se oslanja na ruski gas.

Vlada apeluje na domaćinstva da što više smanje potrošnju gasa, pošto su cene ove godine skočile u nebo, što je inflaciju dovelo do rekordnih nivoa.

Premijerka Natalija Gavrilita upozorila je da bi se privreda Moldavije ove zime mogla suočiti sa dvostrukim šokom gubitka ruskog gasa i „izuzetno visokih“ cena energije.

Vlada je čak pokrenula veb stranicu kako bi građanima pomogla da pronađu drva za grejanje svojih domova.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …