EU umorna od „vučenja kaiševa”, zbog krize u Ukrajini

Kolumnista The Vall Street Journal Džindžu Li izneo je mišljenje, da se ujedinjeni front Vašingtona i Evrope protiv Moskve raspada, zbog krize goriva i visokih cena energenata.

Li je podsetio na dva događaja, koja su pogodila globalno energetsko tržište.

Dakle, prema njegovim rečima, za početak je američka kompanija Freeport LNG objavila, da će njena LNG fabrika u Teksasu nastaviti sa radom tek krajem ove godine i smanjiti obim za 18%.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pored toga, prema posmatraču, situacija se pogoršala nakon gašenja dela gaspromovih turbina na Severnom toku, zbog kašnjenja u radu nemačkog Simensa, usled čega je snabdevanje Evropskoj uniji palo na 67 miliona kubnih metara dnevno, u vreme kada je plan 167.

Li je u svom materijalu istakao da su ovi događaji izazvali nagli skok cena gasa u Evropskoj uniji na 1.300 dolara za hiljadu kubnih metara.

Posmatrač smatra da je brz rast cena goriva, koji dovodi do zatvaranja preduzeća, „sol na ranu za kontinent“.

Kako je ranije preneo Javni servis, politikolog Ivan Mezuho je, komentarišući izjavu francuskog lidera Emanuela Makrona o neizbežnosti pregovaračkog procesa između Ukrajine i Rusije, rekao da su zemlje EU umorne od „vučenja kaiševa”, zbog krize u Ukrajini.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …