Steže se obruč oko Belorusije!

Zapad sprema u Ukrajini nacionalističke vojne formacije, koje mogu biti upotrebljene protiv Belorusije u cilju nasilnog osvajanja vlasti.

To je izjavio beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.

On je upozorio da je došlo do povećanja prisustva američkih vojnih formacija NATO-a, u regionu istočne Evrope.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Situacija oko Belorusije postaje teška.

Konkretno mislim na nesvakidašnje gomilanje NATO trupa u istočnoevropskom regionu, uključujući i teritoriju Belorusije ali i susednih zemalja, a sve se dešava pod pseudo sloganom navodne zaštite, od “pretnji sa istoka”, naveo je Hrenjin, prenose “RIA Novosti”

On smatra da bi raspoređivanje trupa iz Rusije i Belorusije, predstavljalo adekvatan odgovor NATO-u.

“Belorusija se oslanja na sebe ali isto tako znamo da, ukoliko nam bude potrebna pomoć, imamo adekvatnog saveznika”, rekao je Hrenjin i upozorio da zapad u Ukrajini priprema nacionalističke formacije, koje se mogu kasnije iskoristiti za nasilno preuzimanje vlasti u Belorusiji.

Ministar odbrane Belorusije skrenuo je pažnju i na skladišta opreme NATO-a u Poljskoj, navodeći da su zemlje u regionu usmerene na budžete, kojima bi raspolagali, kako bi ojačali svoje oružane snage ali i na intenziviranje snabdevanja trupa, što savremenijim oružjem.

Za primer je naveo Poljsku koja je povećala finansiranje svoje odbrane na tri odsto bruto domaćeg proizvoda u 2023. godini ali i da poveća broj nacionalnih oružanih snaga, na 300.000 vojnih lica.

“U ovim uslovima, obim i intenzitet aktivnosti operativne i borbene obuke na teritoriji zemalja, koje se graniče sa Belorusijom, konstantno se proširuju.

Zapad razrađuje pitanja ofanzivne prirode, a Belorusija i Rusija se smatraju neprijateljima”, naglasio je ministar odbrane Belorusije.

B92/RT

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Boris Pistorijus otkrio termin isporuke nemačkih tenkova Ukrajini!

Naoružanje, koje Kijev dugo traži stići će „dovoljno rano“, kaže nemački ministar odbrane Boris Pistorijus. …