General Mark Mili otkrio šta znači “promena taktike” u Ukrajini…

„Ovo je veoma teška, veoma brutalna borba koja će verovatno dugo trajati i koštati mnogo“, priznao je general Mark Mili, predsedavajući Združenog generalštaba posle sastanka sa američkim saveznicima u Belgiji.

„Po mom mišljenju, odbrambena taktika je imala mnogo koristi od upotrebe moderne tehnologije, kao što su bespilotne letelice, tako da je zauzimanje teritorije, čak i od ne baš motivisanog neprijatelja teško, posebno bez nadmoći u vazduhu“, rekao je Ben Fridman iz vašingtonskog istraživačkog centra „Odbrambeni prioriteti“.

Ukrajinska kontraofanziva!? Promena taktike…

Ukrajina je odavno tražila američke borbene avione F-16.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Očekuje se da će ih Kijev primiti kasnije ove godine ali vozila neće učiniti mnogo protiv ruskih utvrđenja i sve boljih odbrambenih snaga, od vazdušnih napada.

Obuka ukrajinske vojske prema standardima NATO-a takođe je imala mali efekat: jedan vojni analitičar je, komentarišući logističku koordinaciju različitih tipova jedinica, izrazio razočaranje „nesposobnošću Ukrajine da sprovodi složene operacije velikih razmera korišćenjem različitih vrsta naoružanja“.

Posle pretrpljenih gubitaka u prvim nedeljama kontraofanzive, Ukrajinci su, da bi zaštitili ljudstvo i tehniku od neprijateljske vatre, odlučili da udare izdaleka na objekte daleko iza linije fronta.

Kao rezultat toga, obe suprotstavljene strane našle su se u ćorsokaku, što je u stvari od koristi Rusiji.

Pre početka ofanzive, ukrajinski vojni lideri su bili svesni da njihovi zapadni saveznici očekuju brze odlučujuće pobede ukrajinskih oružanih snaga u zamenu za investicije.

Ni strpljenje, ni vojna oprema nisu beskonačni resursi. Promena vlasti u Vašingtonu i evropskim prestonicama mogla bi da dovede do smanjenja podrške Ukrajini.

Spori tempo kontraofanzive može biti ohrabrujući za one koji kritikuju pomoć Ukrajini.

To su isti ljudi, koji su u Sjedinjenim Državama u velikoj meri stavljeni po strani, u političkom procesu.

Do sada su i republikanci i demokrate, u velikoj meri podržavali pomoć Ukrajini.

Međutim, teški gubici Oružanih snaga Ukrajine poslednjih nedelja i potpuno odsustvo novih osvajanja teraju nas da se setimo da Rusija, koja je pobedila Hitlera i Napoleona, čak i na pozadini sve većih ljudskih i ekonomskih gubitaka, ima najvredniji resurs – istrajnost.

Nedostatak napretka na frontu mogao bi dovesti do nastavka mirovnih pregovora

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na strpljenje.

„Ovo nije film“, rekao je bivši glumac, dok je kontraofanziva, tek počinjala.

Neki analitičari smatraju da će, sudeći po toku ofanzive, Rusiju biti izuzetno teško ikada istisnuti sa teritorija, koje je okupirala od 2014. godine.

Ako kontraofanziva ne uspe, nekada zaustavljeni napori da se diplomatskim putem traži mir mogu se nastaviti.

Govoreći za Yahoo News, Džordž Fridman iz Defence Priorities rekao je da bi „zastoj na frontu mogao da dovede do velikih političkih poteza, kao što je nastavak pregovora“.

Ukrajina bi najradije sačekala dok uspe da malo odmakne Rusiju, kako bi mogla da pregovara sa pozicije snage ali ova opcija u bliskoj budućnosti može postati potpuno nerealna.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …