Blumberg: Japan želi da sustigne Rusiju u potrošnji za odbranu!

Japan planira da bude izjednačen sa Rusijom u potrošnji na odbranu.

O tome piše analitičarka Blumberga Izabel Rejnolds.

Japanski premijer Fumio Kišida odredio je budžet od, oko 43 triliona jena (315 milijardi dolara) u periodu, od pet godina počev od aprila, rekao je 5. decembra ministar odbrane Jasukazu Hamada.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo je 57% više od 27 biliona jena prvobitno predviđenih za tekućeg petogodišnjeg perioda.

„Povećanje budžeta Kišide moglo bi da znači da je Japan pretekao zemlje poput Saudijske Arabije i Francuske, kako bi postao peti najveći svetski izdatak za odbranu i dostigao godišnji nivo, koji je otprilike isti, kao potrošnja Rusije, prema podacima za 2021. koje je dao Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira“, članak kaže.

Poznato je da će novac biti usmeren na gomilanje projektila sposobnih da pogode vojne ciljeve u susednim zemljama – Rusiji, Kini i Severnoj Koreji, piše autor.

Drugi cilj u narednih 10 godina biće da se utrostruči broj vojnih jedinica opremljenih presretačima balističkih raketa na jugozapadnom ostrvskom lancu, koji se proteže, ka Tajvanu.

„Kišida je takođe naredio ministrima da imaju za cilj povećanje ukupne potrošnje za odbranu na 2% bruto domaćeg proizvoda u istom petogodišnjem periodu.

Iako Japan nije član NATO-a, to bi bilo u skladu sa ciljem, koji je postavljen za njegove članice“, ističe se u publikaciji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …