“Plašim se, Rusi kreću…”

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da se Alijansa plaši da će na proleće doći do zaoštravanja sukoba u Ukrajini.

“Rusija sada pokušava da ‘zamrzne’ sukob, pre nego što na proleće pokrene veću ofanzivu”, rekao je Stoltenberg putem video linka na konferenciji o novim geopolitičkim i ekonomskim strategijama koju je organizovao britanski list “Fajnenšl tajms”.

Stoltenberg je rekao da NATO saveznici moraju da nastave sa slanjem pomoći u Ukrajinu, jer će sukob, za koji se očekuje da će tokom zime ući u mirniju fazu, biti nastavljen tokom proleća, prenosi “Fajnenšl tajms”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Uslovi za diplomatsko rešenje sada ne postoje. Ukoliko želimo mirno rešenje moramo da nastavimo da pružimo vojnu podršku Ukrajini”, rekao je Stoltenberg i dodao da Rusija nije pokazala želju za mirnim okončanjem sukoba.

Stoltenberg je tokom izlaganja naglasio da bi eventualna “pobeda Rusije prouzrokovala ozbiljne posledice po alijansu i učinila NATO ranjivijim.

Upitan da prokomentariše napade na vazdušne vojne baze ukrajinskim dronovima, generalni sekretar NATO je rekao da nema informacije o ovim konkretnim incidentima.

“Vidimo da Ukrajina sprovodi samoodbranu. Moramo da uzmemo u obzir kontekst.

Vidimo svakodnevne napade Rusije na ukrajinske gradove, kritičnu infrastrukturu Ukrajine.

“I, naravno, Kijev ima pravo na samoodbranu“, rekao je Stoltenberg, dodajući da je stav Alijanse da NATO “podržava pravo Ukrajine kao suverene države na samoodbranu“.

Prethodno je agencija “Blumberg“ prenela izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da Vašington nije pomagao Ukrajini da nanosi udare na teritoriju Rusije.

Ukrajinske snage su 5. decembra pokušale da izbace iz stroja ruske avione velikog dometa, napadnuvši reaktivnim dronovima sovjetske proizvodnje vojne aerodrome “Djagiljevo“ u Rjazanjskoj oblasti i “Engels“ u Saratovskoj oblasti.

Ruska PVO uspela je da obori bespilotne letelice.

Završetak sukoba ne znači automatski i normalizovanje odnosa

Generalni sekretar smatra da okončanje sukoba u Ukrajini neće automatski dovesti do normalizovanja odnosa NATO i Moskve.

“Treba da shvatimo da okončanje ovog rata neće značiti povratak dobrim ili normalnim odnosima sa Rusijom.

Treba biti spreman na dugotrajne komplikovane odnose sa Rusijom.

To znači da je neophodno da investiramo u našu odbranu, jačanje kolektivnog obuzdavanja i odbrane NATO-a“, naglasio je sekretar.

Pored toga, prema njegovim rečima, od velike je važnosti, takođe i pitanje obezbeđenja efikasnosti funkcionisanja oružja koje je već isporučeno Ukrajini, isporuke municije, rezervnih delova, kao i tehničko održavanje ovih vrsta oružja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Upotreba F-16 protiv Rusije!? Odmah postaju legitimna meta, bilo gde!

Ako lovci F-16 budu prebačeni u Ukrajinu, oni će postati legitimna meta Rusije, bilo gde. …