Situacija na KiM se pogoršava! – Vučić sazvao sednicu SZNB!

Tenzije na Kosovu i Metohiji iz dana u dan su sve veće.

Pripadnici specijalnih Kurtjevih jedinica Rosu upali su pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode.

Oni su sa dugim cevima i oklopnim vozilima tamo zatekli čuvara koji meri nivo vode, isterali ga sa objekta i poskidali srpske zastave koje se tamo nalaze.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Saobraćaj je zatvoren na glavnim putnim pravcima na severu Kosova i Metohije, a može se kretati jedino sporednim putevima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je ukazao međunarodnim partnerima na bezobzirnost Prištine, povodom hapšenja Dejana Pantića.

Rekao je i da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Starović: Kurti priprema policiju da zbriše lokalne Srbe

Doskorašnji državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović upozorio je da se bližimo tački bez povratka večeras na Kosovu jer, kako je naveo, privremeni premijer Aljbin Kurti priprema svoju militarizovanu policiju da sravni sever i zbriše lokalne Srbe.

“Bližimo se tački bez povratka večeras na Kosovu* jer privremeni premijer Kurti priprema svoju militarizovanu policiju da sravni Sever i zbriše lokalne Srbe.

Ceo obrazac njegovih jednostranih akcija u poslednjih 18 meseci doveo je do toga.

Namerno slepilo Zapada jednako je saučesništvu”, naveo je Starović.

Lungesku: KFOR budan i sposoban da izvrši svoj mandat na KiM

KFOR ostaje izuzetno budan i potpuno sposoban da izvrši svoj mandat dobijen od UN na Kosovu i Metohiji, izjavila je danas portparolka NATO Oana Lungesku.

“Pozivamo sve strane da izbegavaju provokativne akcije i retoriku i da doprinesu smirenju i stabilnosti”, napisala je ona na Tviteru.

Lungesku je navela da se KFOR pridružuje NATO saveznicima i EU u oštroj osudi sinoćnjeg napada šok bombom na izviđačku patrolu EULEKS-a na Kosovu.

“Svaki takav napad je neprihvatljiv i krivci moraju biti pozvani na odgovornost”, istakla je ona.

Na barikadi kod Sočanice mirno, sve više okupljenih ljudi

Na barikadi kod Sočanice, opština Leposavić, Srbi se okupljalju u sve većem broju iako kiša ne prestaje da pada.

Situacija je mirna, ali su ljudi napeti. U odnosu na jutarnje časove, sada je prisutan znatno veći broj ljudi, prenosi Kosovo onlajn.

“Kurti sprema haos, sprečite…”

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izdao je novo saopštenje u kom navodi:

“Nakon našeg apela za mir, a prema informacijama koje imamo Aljbin Kurti je na sednici sa svojim bezbednosnim strukturama najavio da će večeras poslati do zuba naoružane ROSU i ostale jedinice na sever Kosova i Metohije da progoni naš narod i sprovodi Oluju.

Pozivamo KFOR da spreči upad ROSU na sever Kosova i Metohije, jer je njihovo prisustvo na ovim prostorima protivno svim sporazumima na snazi.

Ovo je trenutak kada je odgovornost na KFOR-u i EULEKSU, da spreči haos koji Kurti sprema”.

Vučić sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za 19 časova

Posle najnovijih pretnji Aljbina Kurtija da će u večernjim satima napasti Srbe na barikadama svim raspoloživim sredstvima, predsednik Aleksandar Vučić sazvao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u 19 časova.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Severna Koreja izvodi prvu kombinovanu taktičku vežbu koja simulira nuklearni protivnapad!

Severna Koreja je 22. aprila izvela prvu kombinovanu taktičku vežbu koja simulira nuklearni kontranapad, uz …