“Provalija se povećava” – SAD stavljaju, još kineskih kompanija, na crnu listu! – Blumberg

Očekuje se da će desetine tehnoloških kompanija biti stavljene na takozvanu listu entiteta.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena planira da stavi velikog proizvođača čipova Iangtze Memori Technologies (IMTC) i preko 30 drugih kineskih firmi na trgovinsku crnu listu, koja bi ih sprečila da kupuju određene američke komponente, izvestio je Blumberg u utorak.

Izvori su agenciji rekli da će američko Ministarstvo trgovine dodati firme na takozvanu listu entiteta, već ove sedmice.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema izveštaju, kompanijama sa ove liste zabranjeno je da kupuju tehnologiju od američkih dobavljača osim ako ne dobiju specijalnu izvoznu dozvolu.

Vašington je već, koristio slična ograničenja prema kineskom tehnološkom gigantu Huavei i drugim entitetima, navodeći rizike, po nacionalnu bezbednost.

Kao odgovor, Peking je osudio akcije Vašingtona, rekavši da su poremetili lance snabdevanja.

SAD su „politizovale i naoružale ekonomsku saradnju“, rekao je u sredu portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, obećavajući da će preduzeti korake za zaštitu prava pogođenih kompanija.

Tenzije između SAD i Kine, dve najveće svetske ekonomije, su u porastu, jer se nadmeću za dominaciju u ključnim tehnologijama, uključujući poluprovodnike.

U oktobru, Bajdenova administracija je otkrila širok skup ograničenja na mogućnost Kine da kupuje poluprovodnike i opremu za proizvodnju čipova, stavljajući IMTC i druge kompanije na listu za dalje ispitivanje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …