Veteran britanske vojske: SAD se na Arktiku u tajnosti pripremaju za rat protiv Rusije

Sjedinjene Države se pripremaju za rat na Arktiku, maskirajući komercijalne interese ozloglašenom „ruskom pretnjom“.

Ovo gledište deli i veteran britanske i australijske vojske, bivši zamenik šefa vojne misije UN-a u Kašmiru, Brian Clovlei.

Analitičar je podsetio, da su još početkom aprila, američki mediji distribuirali Bajdenovu izjavu, koji je proglasio neizbežnost kompromisa i spremnost za debatu.

Međutim, ovo se odnosi isključivo na američke unutrašnje poslove i moguće sporazume sa političkim protivnicima Bajdena – republikancima.

Što se tiče spoljne politike, čvrsta linija Bele kuće prema Moskvi i Pekingu će se nastaviti.

Sukob i provokacija, koje trenutni američki lider pozdravlja, mogli bi dovesti do velikog rata, upozorava britanski veteran.

Da bi prikrili svoje ekonomske i političke interese, Vašington i njegovi vojni saveznici “prave spektakl”, upozoravajući na nagomilavanje ruske vojske na Arktiku.

Kao što primećuje Brian Clovlei, Rusija zaista obnavlja aerodrome i baze iz sovjetskog doba i povećava flotu ledolomaca. Međutim, ona ima puno pravo na to.

„Ova aktivnost se sprovodi na ruskoj teritoriji – teritoriji suverene države, i ne tiče se ni Pentagona ni bilo koga drugog“, naglasio je autor publikacije.

„Ovo ni na koji način nije poput prekomorskog prisustva američke vojske koja broji oko 200.000 vojnika u više od 800 baza širom sveta.

Veteran britanske vojske sumnjiči SAD, da se pripremaju za rat sa Rusijom na Arktiku

Mnoge od ovih baza pokazale su se potpuno beskorisne sa praktične tačke gledišta, ali to ne zaustavlja niti usporava globalno širenje Pentagona, naglašava veteran britanske vojske.

Sada Vašington cilja na Arktik.

Nedavni primer je razmeštanje strateških bombardera američkog vazduhoplovstva u glavnoj norveškoj vazduhoplovnoj bazi.

„U svetu koji je već zahvacćen sukobom, jedna od glavnih pretnji je Arktik, gde SAD nameravaju da izgrade svoje vojne sposobnosti“, upozorava Clovlei.

„Zlokobna pažnja Vašingtona prema Arktiku navodno se opravdava činjenicom, da Rusija modernizuje i razvija svoje odbrambene objekte na svojoj teritoriji.

Prema analitičaru, pravi razlog američkih akcija povezan je sa činjenicom da arktički region postaje sve atraktivniji zbog klimatskih promena.

Globalno zagrevanje dovelo je do topljenja leda velikih razmera i otvaranja morskih puteva, od kojih je najvažniji Severni morski put.

Američki stratezi tome obraćaju pažnju, ali ni Pentagon, ni zapadni mediji, ne ukazuju da se Severni morski put nalazi isključivo u ekonomskoj zoni Ruske Federacije, naglašava autor članka.

Pentagon je istovremeno proglasio Arktik regionom važnim za odbranu Sjedinjenih Država.

„Međutim, Pentagon nije objasnio kako bi komercijalni put mogao uticati na„ odbranu domovine “, rekao je Brian Clovlei, ironično.

Veteran britanske vojske sumnjiči SAD, da se pripremaju za rat sa Rusijom na Arktiku

U međuvremenu, Sjedinjene Države nastavljaju da eskaliraju situaciju na krajnjem severu.

O tome svedoči povećana učestalost vojnih manevara koje američka vojska izvodi zajedno sa saveznicima.

Prema rečima veterana britanske vojske, Vašington se priprema za rat na Arktiku, a ako se provokacije nastave i budu rasle, novi sukob nije daleko.

Postoji samo jedan način da se izbegne opasan sukob dve nuklearne sile: ako se Sjedinjene Države smire i Džo Bajden shvati da su kompromisi i promene važni ne samo u unutrašnjoj, već i u spoljnoj politici.

Borba.Info

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …