Moskva: Duh Sovjetskog Saveza, još uvek proganja Vašington!

SAD koriste sukob u Ukrajini da ispune svoj višedecenijski cilj slabljenja Rusije, rekao je izaslanik Anatolij Antonov za Newsveek.

Podrška SAD Ukrajini motivisana je željom iz doba hladnog rata da oslabi Rusiju i učini Evropu njenom podređenom, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov u subotu, za Njuzvik.

Međutim, on predviđa nastanak novog „multipolarnog sveta“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govoreći za američki magazin nedelju dana, nakon što je Pentagon najavio novi paket naoružanja za Ukrajinu od 275 miliona dolara, Antonov je primetio da Vašington „izgleda da treba da se stalno afirmiše, kroz konkurenciju sa Rusijom“.

Najnovija strategija nacionalne odbrane Pentagona opisuje Rusiju, kao „akutnu pretnju“ američkim interesima i nalaže da se američka vojska opremi da „prevlada u sukobu“ protiv Moskve, „ako odvraćanje ne uspe“.

„Izgleda kao da ’duh’ Sovjetskog Saveza, još uvek opseda hodnicima moći u američkoj prestonici, a Hladni rat uopšte nije završen“, rekao je Antonov za Newsveek.

„Mnogi političari ovde, još uvek razmišljaju i deluju po zakonima, tog istorijskog perioda.

Smatraju da je vraćanje međunarodnog prestiža Rusije dolaskom Vladimira Putina na vlast u našoj zemlji postala „glavobolja“ Vašingtona.

„Sa konfliktom u Ukrajini, Sjedinjene Države su u boljoj poziciji da sprovedu svoju ’idee fike‘ da oslabe Rusiju“, rekao je Antonov.

„Mnogo je lakše konsolidovati društvo unutar Sjedinjenih Država i u zapadnom taboru u celini oko imidža ’stranog neprijatelja, koji podriva vrednosti demokratskog sveta‘.

U isto vreme, SAD mogu da iskoriste „Rusiju da opravdaju svoju vojnu potrošnju, bez presedana“, dok istovremeno „urušavaju obostrano korisne veze između Rusije i Evrope, čineći potonju potpuno zavisnom, od Vašingtona“.

Energetski embargo, koji je sama EU nametnula Rusiji – koji su SAD ohrabrile – već je koštao blok skoro 1 bilion dolara, izvestio je Blumberg u nedelju.

Američki državni sekretar Antoni Blinken opisao je uništavanje gasovoda Severni tok Rusija-EU, kao „ogromnu priliku“ za EU ​​da napusti ruski gas, a SAD su se već umešale da prodaju Evropi sopstveni, skuplji, tečni prirodni gas gasni.

„Na prvi pogled može izgledati da Amerikanci svuda ‘pobeđuju’“, rekao je Antonov.

„Međutim, stvari su drugačije. Jasno je da smo na početku složenog i dugog puta izgradnje multipolarnog sveta“, u kome se „Ruska Federacija zalaže da se u budućem sistemu međunarodnih odnosa uvaže interesi svih učesnika“.

Predlozi Rusije, rekao je on, nailaze na „sve više razumevanja i podrške u različitim regionima planete“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …