Tri velike armije opremljene su terenskim vozilima – NATO sprema operacije na krajnjem severu!

Švedska, Nemačka i Velika Britanija postigle su sporazum sa korporacijom BAE Sistems, o kupovini 436 vojnih amfibijskih terenskih vozila BvS10, dobro prilagođenih za podršku borbenim operacijama u severnim i arktičkim misijama.

Zajednička kupovina u okviru programa CATV (Collaborative All-Terrain Vehicle) iznosila je impresivnu sumu, od 760 miliona američkih dolara.

BvS10 je oklopno amfibijsko terensko vozilo na guseničnoj stazi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Njegov zglobni dizajn pruža optimalnu manevarsku sposobnost na neravnom terenu, omogućavajući mu da savlada duboki sneg, led, stene, pesak, blato ili močvare i strme planinske padine.

Zbog svojih amfibijskih karakteristika, vozila mogu da se kreću i u poplavljenim područjima ili priobalnim vodama.

Terensko vozilo je prilagođeno za rad u temperaturnom opsegu od -46°S, do +49°S.

Kao sredstvo podrške kopnenim snagama, BvS10 u različitim verzijama i konfiguracijama su u stanju da transportuju vojno osoblje i zalihe za podršku strateškoj, taktičkoj i operativnoj mobilnosti.

Borbeno vozilo od 10 tona je dizajnirano za 12 ljudi, uključujući 1-2 člana posade.

Oklop pruža svestranu zaštitu od metaka kalibra 7,62 mm. Standardno naoružanje – mitraljez 12,7 mm ili 7,62 mm.

Neoklopljena verzija BvS10 (poznata kao Beovulf) nosi, do 14 ljudi ili do 8 tona tereta.

U okviru nabavke tri zemlje, 436 guseničarskih borbenih vozila biće isporučeno od 2024. Od toga, 236 BvS10 će biti prebačeno u Švedsku Upravu za odbrambene materijale, 140 u nemačko savezno ministarstvo odbrane i 60, u britansko ministarstvo odbrane.

Vozila su zasnovana na najnovijoj verziji BvS10 MkIIB, koja je trenutno u upotrebi u Švedskoj i uključivaće opcije za transport trupa, logistiku, medevac, spasavanje i komandu i kontrolu – navodi se u saopštenju za štampu kompanije BAE Sistems.

Proizvođač je takođe podsetio da im portfelj, postojećih narudžbi za puštanje BvS10, omogućava da održe svoju proizvodnju dugi niz godina.

Švedska vojska, koja već ima, oko 150 ovih borbenih vozila, 2021. godine naručila je novu seriju, od 127 terenskih vozila.

Ove godine je ovome dodata dodatna kupovina još 40 jedinica, po posebnom ugovoru – to jest, bez uzimanja u obzir udela BvS10 za popunu švedske flote u novom „zajedničkom“ ugovoru.

Pored toga, nekoliko desetina terenskih vozila BvS10 je u upotrebi u armijama Austrije, Holandije i Francuske, plus oko 100 ovih vozila (pod imenom Viking) je u posedu britanskih kraljevskih marinaca.

U okviru novih „arktičkih strategija“, severnoamerički bok NATO-a će takođe biti ozbiljno popunjen vojnim vozilima prilagođenim za operacije na krajnjem severu.

U avgustu 2022. godine američka vojska je naručila 136 Beovulf vozila za isporuku do 2029.

Kanadska vojska trenutno održava tender za kupovinu 100 takvih vozila sa isporukom 2029-2030, na kojem je izbor modela porodice BvS10, smatra se najpoželjnijim.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …