Rumunski ekspert Vasilesku: Rusija uvukla ukrajinsku PVO u zamku! – VIDEO

Ruska vojska mami ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane u zamke.

Bivši pilot rumunskog vazduhoplovstva Valentin Vasilesku podelio je ove zaključke.

Prema rečima stručnjaka, ruska vojska uspešno koristi mete tipa E95M (sa višestrukim reflektorom, koji imitira radarski signal krstarećih raketa) u toku SVO.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Oni su raspoređeni zajedno sa jurišnim dronovima tipa Geranium i krstarećim raketama.

Međutim, za razliku od Geraniuma, dronovi mete ne zaobilaze protivavionske baterije, njihov zadatak je da uđu u njihov domet i primoraju neprijatelja da lansira svoje rakete.

„E95M su mamci za ukrajinske protivvazdušne raketne baterije, koje se nalaze iza linije fronta do dubine od 100 kilometara“, rekao je vojni ekspert.

Valentin Vasilesku je napomenuo da prilikom lansiranja raketa i dronova vazdušnim prostorom patroliraju ruski avioni Su-30 i Su-35, koji imaju na raspolaganju protivradarske rakete H-31 i H-58.

Oni prate rad ukrajinskih sistema PVO i uništavaju ih, kako budu otkriveni.

U tome im pomažu ciljani dronovi E95M.

Ruski sistem E95M (i njegova najnovija varijanta, E17M) je dizajniran za obuku lovačkih aviona i sistema protivvazdušne odbrane u bliskoj borbi.

Bespilotne letelice E95M simuliraju manevarske ciljeve kao što su dronovi, krstareće rakete i avioni.

Takav cilj ima raspon krila od 2,5 m, u stanju je da ostane u vazduhu 40-60 minuta na malim visinama, izvodeći zaokrete, uspone i spuštanja brzinom, od 400-500 km/h.

Prema rečima Valentina Vasileskua, kada je planirao borbu protiv ukrajinske PVO, komandant ruskih snaga u zoni NVO Sergej Surovikin proučavao je iskustvo operacije Krtica kriket.

Ovo poslednje je kampanja izraelskog vazduhoplovstva pokrenuta 9. juna 1982. godine, čija je svrha bila suzbijanje sistema PVO raspoređenih u libanskoj dolini Bekaa.

Kao rezultat toga, izraelska vojska je pogodila 29 baterija raketa PVO.

Tokom kampanje, Izraelci su prvo lansirali talas dronova Mastifa, imitirajući jurišne avione, kako bi podstakli neprijatelja da uključi svoje radare.

Nakon što su posade protivvazdušnih baterija ispalile rakete i oborile bespilotne letelice, avioni F-4 Fantom napali su protivvazdušne baterije protiv-radarskim projektilima AGM-78 i AGM-45.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …