Kina upozorava SAD: „Prestanite da koristite taktiku salame“!

Vašington „zabija Kini nož u leđa“, kaže najviši diplomata Pekinga.

Vašington mora da odustane, od svog „starog trika jednostranog maltretiranja“, koji daje Pekingu, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu.

Dvojica visokih diplomata telefonirali su na zahtev Vašingtona, navodi se u saopštenju Pekinga.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Mora se istaći da Sjedinjene Države ne bi trebalo da vode dijalog i saradnju dok obuzdavaju i zabijaju nož u leđa Kini“, rekao je Vang za Blinken, prema očitavanju poziva, koje je objavilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

„U stvari, to je još uvek stari trik jednostranog maltretiranja.

To nije funkcionisalo sa Kinom u prošlosti, niti će funkcionisati u budućnosti.

Vang je dodao da Vašington „mora ozbiljno da shvati legitimne brige Kine, da prestane da obuzdava i suzbija razvoj Kine, a posebno da prestane da koristi taktiku salame, kako bi stalno osporio kinesku crvenu liniju“, misleći na pregovaračku praksu stalnog obezbeđivanja malih, postepenih ustupaka.

Vašington i Peking bi trebalo da se oslanjaju na „zajednička razumevanja“, koju su postigli predsednici SAD i Kine tokom njihovog nedavnog sastanka u Indoneziji, naglasio je Vang.

„Mentalitet nulte sume samo će dovesti dve velike zemlje do međusobnog iscrpljivanja i direktnog sudara.

I ne može biti očiglednije, ko je u pravu, a ko u krivu“, naveo je on.

Prema kineskoj strani, Blinken je ponovio poštovanje Vašingtona prema politici jedne Kine i rekao da ona, „ne podržava ’nezavisnost‘ Tajvana“.

„Dve strane su takođe razmenile mišljenja o ukrajinskom pitanju.

Vang Ji je naglasio da se Kina uvek zalaže za mir“, dodalo je ministarstvo.

Američki Stejt department takođe je objavio neslutnu verziju razgovora, navodeći samo da je Blinken „razgovarao o potrebi održavanja otvorenih linija komunikacije i odgovornog upravljanja“ bilateralnim odnosima.

SAD su takođe saopštile da je njihov najviši diplomata „izazvao zabrinutost, zbog rata Rusije protiv Ukrajine i pretnji, koje predstavlja globalnoj bezbednosti i ekonomskoj stabilnosti“, tokom telefonskog razgovora.

Tokom proteklih nekoliko godina, kinesko-američke odnose mučila su brojna pitanja, pri čemu je tajvanski problem ostao glavni.

Iako formalno sledi politiku jedne Kine i priznaje suverenitet Pekinga nad ostrvom, Vašington aktivno sarađuje sa Tajpejem.

Posete visokih američkih zvaničnika Tajvanu, kao i procvat vojne saradnje između Tajpeja i Vašingtona, više puta su izazivali primedbe Pekinga, koji takve aktivnosti smatra mešanjem u svoje unutrašnje stvari.

Tajvan je de-fakto nezavisan od 1949. godine kada se gubitnička strana u kineskom građanskom ratu preselila na ostrvo i tamo uspostavila sopstvenu administraciju.

Kina smatra ostrvo neotuđivim delom svoje teritorije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …