Medvedev izdao upozorenje na „nuklearnu katastrofu“!

Svet će nastaviti da se klati na ivici katastrofe, sve dok Moskva ne dobije bezbednosne garancije koje traži, smatra Dmitrij Medvedev.

Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije i sadašnji zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti zemlje, podsetio je na opasnosti, od nuklearnog udara usred sukoba između Rusije i Ukrajine.

U podužem članku u novinama Rossiiskaia Gazeta, on je sumirao svoja razmišljanja o tome, kako je 2022. godina zauvek promenila svetski poredak.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Jedina stvar, koja danas zaustavlja naše neprijatelje je razumevanje da će se Rusija rukovoditi [doktrinom] nuklearnog odvraćanja.

I ako postoji realna pretnja, mi ćemo delovati“, napisao je Medvedev u članku objavljenom u nedelju.

U ovako sumornom scenariju neće ostati niko da se raspravlja, o tome da li je to bio „odmazdi ili preventivni udar“.

„Zato zapadni svet balansira između goruće želje da se Rusija maksimalno ponizi, raskomada i uništi, s jedne strane i želje da se izbegne nuklearna apokalipsa, s druge“, objasnio je on.

Dok Rusija ne dobije bezbednosne garancije, koje je tražila, svet će „nastaviti da se klati na ivici Trećeg svetskog rata i nuklearne katastrofe“, napisao je Medvedev, napominjući da Moskva čini, „sve što može da to spreči“.

Da li je Zapad spreman, preko kijevskih zastupnika, da pokrene punopravni rat protiv nas, uključujući i nuklearni rat?

Rusija je prošlog decembra predstavila SAD i NATO listu bezbednosnih predloga, uključujući pozivanje Zapada da uvede zabranu ulaska Ukrajine u vojni blok, uz insistiranje da se NATO povuče, ka svojim granicama iz 1997. godine.

Nakon, što su SAD i NATO odlučno odbili, rekavši da će biti zainteresovani samo za ograničene pregovore o kontroli strateškog naoružanja, postalo je očigledno da Moskva „nema sa kim da razgovara i o čemu da pregovara“, tvrdi Medvedev.

I kada su u februaru „ukrajinski narkomani objavili želju da ožive svoj nuklearni arsenal“, Moskva nije imala drugog izbora osim da reaguje, tvrdio je.

„Naš svet se promenio, zauvek.

A, glavno pitanje ostaje… kakva budućnost počinje danas?“ napisao je.

„Novi sporazumi o razoružanju su trenutno nerealni i nepotrebni“, ponovio je Medvedev.

„Što se pre dobiju garancije maksimalne bezbednosti, koje odgovaraju našoj zemlji, pre će se situacija normalizovati.

Ranije ovog meseca, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je Moskva spremna da ponovo razgovara o temi bezbednosnih garancija, ako Zapad bude ozbiljan u vezi sa tim ali do tada će Rusija nastaviti da adekvatno reaguje na svako dalje širenje NATO-a.

Otkako je sukob u Ukrajini izbio u februaru, blok je krenuo da poželi dobrodošlicu Švedskoj i Finskoj u svoje redove, iako proširenje, tek treba da bude finalizovano.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …