SAD bi trebalo dvaput da razmisle, pre nego što razmišljaju o „udaru, odsecanja glave“ – Lavrov

Američki zvaničnici su u suštini predložili eliminaciju ruskog rukovodstva, rekao je ministar spoljnih poslova.

Prijavljeni komentari američkih zvaničnika o mogućnosti „udara odsecanja glave“, protiv Rusije snažno sugerišu da Vašington ne isključuje ubistvo predsednika Vladimira Putina, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu novinskoj agenciji TASS, objavljenom u utorak.

Ministar je napomenuo da su neki „neimenovani zvaničnici Pentagona zapravo pretili da će sprovesti ’udar odsecanja glave’ na Kremlj…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ono, o čemu govorimo je pretnja fizičkom eliminacijom šefa ruske države“, rekao je on.

Vrhunski diplomata je dalje upozorio na takvo razmišljanje.

„Ako takve ideje neko zapravo neguje, ovaj neko treba da dobro razmisli o mogućim posledicama, takvih planova.

Lavrov je očigledno mislio na septembarski članak Nevsveek-a, u kojem se navodi da američki odbrambeni zvaničnici razmatraju niz opcija za odgovor na potencijalni ruski nuklearni napad, uključujući „udar odsecanja glave, kako bi se ubio Putin u srcu Kremlja“.

Strahovanje od mogućeg nuklearnog sukoba pokrenuto je na Zapadu, nakon što je Putin u septembru rekao da će Moskva upotrebiti „sva sredstva“ neophodna da odbrani Rusiju i njen narod, ako bude ugrožen njen teritorijalni integritet.

Međutim, Moskva je više puta izjavljivala da ne planira da koristi atomsko oružje, tvrdeći da nuklearni rat nikada ne bi trebalo da se vodi.

Ministar spoljnih poslova je takođe optužio neke, od američkih partnera da prihvataju konfrontacioni pristup u nuklearnoj sferi.

„Čini se da su potpuno prešli granice pristojnosti“, rekao je on, podsećajući da je bivša britanska premijerka Liz Trus, „bez senke sumnje tokom izbornih debata izjavila da je sasvim spremna da naredi nuklearni napad“.

Lavrov je takođe podsetio na izjave Ukrajine o tom pitanju, rekavši „Čak i ne pominjem provokacije kijevskog režima, koje su van okvira.

[Ukrajinski predsednik] Vladimir Zelenski je otišao toliko daleko da je zahtevao preventivne nuklearne udare zemalja NATO-a, na Rusiju.

Ovo je takođe van granica prihvatljivog“, rekao je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …