Putin mora da zaključi da njegove snage nisu u stanju da preuzmu Ukrajinu da bi se sukob okončao!

Jens Stoltenberg je rekao nemačkim medijima da bi više isporuka oružja Kijevu pomoglo da se sukob, brže okonča.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg rekao je da je zapadna vojna pomoć Ukrajini ono, što je potrebno da se toj istočnoevropskoj zemlji donese mir u najkraćem mogućem roku.

On je tvrdio da će Rusija pristati na mirovne pregovore samo, kada se suoči sa situacijom, u kojoj ne može vojno da ostvari svoje ciljeve.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U intervjuu za nemačku novinsku agenciju DPA, čiji su delovi objavljeni u petak, Stoltenberg je rekao: „Možda zvuči paradoksalno ali vojna podrška Ukrajini je najbrži put do mira.

Šef zapadnog vojnog bloka je tvrdio da ruski predsednik Vladimir Putin mora da zaključi da njegove snage nisu u stanju da preuzmu Ukrajinu da bi se sukob okončao.

Tek tada bi Kremlj bio spreman da pregovara o nagodbi.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak novinarima da Moskva „neće razgovarati, ni sa kim“ pod uslovima, koje je prethodno predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

„Formula mira“ u deset tačaka, koju je izneo Zelenski predviđa povlačenje ruskih trupa sa Krima, Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje i Kijev i Moskva smatraju delom svojih teritorija.

Iako je Lavrov odbacio plan, kao neprihvatljiv, napomenuo je da Kremlj u principu nije odbio da se uključi u pregovore sa Ukrajinom.

On je, međutim, dodao da Kijev prvo mora da prepozna novu realnost na terenu.

U poslednjem intervjuu Stoltenberga, on je takođe govorio u odbranu nedavnih ukrajinskih udara na vojne ciljeve duboko unutar ruske teritorije.

On je tvrdio da „svaka zemlja ima pravo da se brani“, insistirajući da su napadi opravdani.

Na pitanje da li Ukrajini treba dati balističke rakete srednjeg dometa, Stoltenberg je otkrio da su pojedine države članice NATO-a i Ukrajina uključene u dijalog o konkretnim sistemima, koje je odbio da imenuje.

On je takođe istakao da je nekoliko članica vojnog bloka već isporučilo Kijev sisteme naoružanja, koji imaju veći domet, poput raketnih sistema za višestruko lansiranje M142 HIMARS američke proizvodnje i dronova.

U četvrtak uveče, američki predsednik Džo Bajden potpisao je ogroman račun o potrošnji od 1,7 biliona dolara, kojim je predviđeno 45 milijardi dolara, za „ključnu pomoć Ukrajini“.

Od ove sume, 9 milijardi dolara će ići direktno na obuku i opremanje ukrajinske vojske.

Rusija insistira da zapadne isporuke oružja služe samo za produžavanje sukoba, upozoravajući ukrajinske pristalice da bi ove isporuke potencijalno mogle dovesti do sveopšte vojne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …