Nemačka i Japan idu, ka ubrzanoj militarizaciji!

Protekla 2022. godina bila je godina velike prekretnice, kada su Japan i Nemačka, bez ikakvih rezervi i zastoja, krenuli putem izgradnje vojne moći, piše američki časopis The Diplomat.

Ukrajinski sukob je takođe važan u kontekstu istorijskog trenutka, jer je pomogao Japanu i Nemačkoj da se oslobode nasleđa Drugog svetskog rata.

Kao poražene i demilitarizovane nacije, obe zemlje su istorijski zadržale samonametnuta ograničenja u svojoj spoljnoj i odbrambenoj politici.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, nedavni događaji podstakli su obe zemlje da napuste ovu stidljivost, jer su nezavisno (ali paralelno) nastojale da razviju oštrije stavove nacionalne bezbednosti – napominje Diplomat.

Resurs je naglasio da je najupečatljiviji primer onoga, što se dešava posvećenost obe zemlje da povećaju svoje budžete za odbranu na najmanje 2 odsto, nacionalnog BDP-a.

Publikacija priznaje da će „ovo biti lakše reći nego učiniti, pošto je nemački budžet za odbranu poslednji put dostigao, 2 odsto BDP-a 1990. godine, a uprkos obećanjima da će ponoviti tu eru, ove godine vlada nije postigla ovaj cilj“.

U Japanu, vlasti koriste kontroverzna povećanja poreza da bi dostigle cilj, od 2 odsto, do 2027. godine, napuštajući prethodne politike, koje su ograničavale potrošnju na odbranu, na 1 odsto nacionalnog BDP-a.

Što se Nemaca tiče, oni su već aktivno uključeni u sukob u Ukrajini.

Iako u početku to, prema izjavama zvaničnika, nisu planirali da urade.

Nemačka je postala drugi [ukupno poslat] isporučilac vojne pomoći Ukrajini, posle Sjedinjenih Država – stoji u tekstu.

U međuvremenu, Japan je ukinuo zabranu izvoza oružja, još 2014. godine, isporučujući istovremeno u nekoliko zemalja, uključujući Filipine, Vijetnam i Indoneziju.

Međutim, nekoliko ugovora sa Japancima je propalo.

Tokio takođe želi da ojača svoj vojno-industrijski kompleks tražeći partnere, van SAD.

To se pokazalo tokom saradnje sa Velikom Britanijom i Italijom, koja je usmerena na razvoj lovca, šeste generacije.

U srcu događaja leži posvećenost Berlina i Tokija strožoj spoljnoj politici, nego ikada ranije.

Prethodno su drugi strani mediji nagovestili da Vašington nastoji da kontrolisano militarizuje Nemce i Japance ali tako da ti narodi brane upravo interese Sjedinjenih Država, a ne svoje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …