Mihael Miler upozorava na „nezamislivu eskalaciju“!

Berlin će nastaviti da podržava Kijev ali neće rizikovati da postane strana u sukobu sa Rusijom, rekao je poslanik.

Berlin ne planira da šalje moderne tenkove zapadne proizvodnje u Ukrajinu, jer su rizici previsoki, rekao je nemački poslanik u ponedeljak.

Takav potez bi NATO mogao da učini direktnom stranom u sukobu između Moskve i Kijeva i dovede do eskalacije, rekao je Mihael Miler nemačkoj televiziji ARD.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Berlin će nastaviti da se uzdržava, od bilo kakvih „nepromišljenih jednostranih poteza“, rekao je Miler, koji je član spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga, za emisiju Morganmagazin ARD-a.

„Mi bismo isporučili takvo oružje samo u koordinaciji sa našim partnerima u NATO-u“, rekao je on, dodajući da vojni blok želi da izbegne da postane direktna strana u rusko-ukrajinskom sukobu.

„To bi bilo u interesu svih nas…

Ako bi NATO postao direktna ratna partija protiv Rusije, to bi bila eskalacija, koju niko od nas ne želi da zamisli“, Miler, član Socijaldemokratske partije (SPD) kancelara Olafa Šolca , upozorio je.

Nijedna druga nacija, koja poseduje „uporedivu” vojnu opremu – uključujući SAD i Francusku – nije ih isporučila Ukrajini, istakao je Miler, dodajući da te zemlje izgleda dele zabrinutost Nemačke.

Poslanik je takođe rekao da dijalog sa Rusijom treba da se održi.

„Uvek treba da postoji ponuda za razgovor“, tvrdio je on, kritikujući koalicione partnere svoje stranke – Zelene i Slobodne demokrate – što to, nisu razumeli.

Miler je rekao da je kancelar Šolc sada jedini lider, koji nastavlja da traži takve kontakte, dodajući da bi i Ministarstvo spoljnih poslova trebalo da traži opcije za dijalog.

Šolc je ranije više puta govorio da bi rešavanje sukoba između Rusije i Ukrajine bilo mnogo teže, bez dijaloga sa Moskvom.

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, naprotiv, zauzela je čvrst antiruski stav, obećavajući da će pojačati sankcije Moskvi i navodeći da „normalni odnosi“ sa Kremljom, ne dolaze u obzir.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …