Kina neće dozvoliti „geopolitičke igre“, u Aziji i Pacifiku!

Peking je posvećen borbi protiv imperijalizma i braniće svoje nacionalno dostojanstvo, kaže portparol Ministarstva spoljnih poslova.

Peking neće dozvoliti da se azijsko-pacifički region pretvori u žarište geopolitičkog sukoba i braniće sopstveni suverenitet i integritet, rekao je u ponedeljak portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Govoreći na brifingu za novinare u ponedeljak, diplomata je odgovorio na vest o dolasku desetočlane nemačke delegacije na samoupravno ostrvo Tajvan.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vang Venbin je naglasio da je „pitanje Tajvana u samoj srži kineskih interesa“ i pozvao Berlin da poštuje princip jedne Kine, priznajući da je Tajvan neotuđivi deo nacije.

Peking smatra da svako postupanje prema ostrvu, kao prema suverenoj naciji, uključujući zvanične posete stranih zvaničnika, podriva njegov suverenitet.

Vang je rekao da su „osnovni uzrok“ istorijskih tenzija između Tajvana i Kine „zakon džungle, hegemonizam, kolonijalizam i militarizam“, koji je Kini nanosio „duboku patnju“, dugi niz godina.

„Kineski narod je posvećen borbi protiv imperijalizma, hegemonizma i kolonijalizma i podržavanju našeg suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalnog dostojanstva.

Nikada nećemo dozvoliti da bilo koje sile ponovo pretvore Azijsko-pacifik u arenu geopolitičkih igara, kako bi zadržale svoju dominaciju“, upozorio je diplomata.

Tajvan nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Pekinga ali je bio samoupravan, od kraja kineskog građanskog rata 1949. godine, kada su nacionalisti, koji su se borili pod Kuomintangom poraženi, od strane komunističkih snaga i pobegli na ostrvo.

Dok su odnosi između Pekinga i Tajpeja uvek bili zategnuti, tenzije su proključale posle posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ostrvu, u avgustu.

Kina je više puta upozoravala da će koristiti sva neophodna sredstva da uspostavi punu kontrolu nad ostrvom ali je insistirala da će tražiti diplomatsko rešenje.

Peking je u ponedeljak najavio novu vojnu vežbu u blizini Tajvana, kao odgovor na posete nemačkih i litvanskih poslanika ostrvu.

Vežba će navodno uključivati i morske i vazdušne manevre i fokusiraće se, na kopnene udare i amfibijske napadne akcije, rekao je portparol kineske vojske.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …