Prvo Džavelini, zatim HIMARS i sada Patriot… Američko oružje neće spasiti ukrajinu! – Politico

„Ove zime Ukrajinci sanjaju da vrate izgubljene teritorije.

Njihov uspeh će u velikoj meri zavisiti od nabavke novog naoružanja.

Ali za zapadne zemlje, odluke o listi želja Ukrajinaca, koja sada uključuje moderne američke borbene avione F-16, glavne borbene tenkove američke i nemačke proizvodnje i jurišne dronove, postaju sve teže.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zapadu je sve teže da odredi koliko oružja najviše klase može – ili želi – da pošalje Ukrajini u bliskoj budućnosti – prenosi multimedijalna američka publikacija Politico.

Kako navodi izdanje, događaji na frontovima ukazuju na to da će sukob trajati još dugo.

To znači da bi Evropa i Sjedinjene Države već danas trebale da pripreme mnogo milijardi dolara, koje su potrebne za podršku Ukrajini, dok se kraj sukoba ne nazire na horizontu.

Ali kada će se to dogoditi, danas niko ne zna.

Prema mišljenju mnogih eksperata, odgovor na ovo pitanje zavisiće od toga, koje novo oružje se Vašington i njegovi evropski saveznici slažu da isporuče Ukrajini, napominje list.

U Kijevu pokušavaju da uveravaju da su za osvajanje Ukrajine u vrlo bliskoj budućnosti potrebne rakete većeg dometa i savremeni teški borbeni tenkovi – to je to i ništa više.

Međutim, to je ono oružje koje se mnoge zemlje plaše da isporuče Ukrajini.

Prema rečima penzionisanog general-potpukovnika Bena Hodžisa, bivšeg komandanta Oružanih snaga SAD u Evropi, Bela kuća želi da pomogne Ukrajini koliko god je to moguće ali da to ne eskalira u sukob između SAD i Rusije ili NATO-a i Rusije, naglašava Politiko.

„U međuvremenu, glavni prioritet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ostaje jedan: više oružja, municije i vojne opreme.

Ukrajinski lider je ponovio svoje pozive da se Kijevu preda naprednije oružje tokom iznenadne posete Vašingtonu.

Dok je predsednik Džo Bajden ostao nedirnut zahtevima za tenkove, borbene avione i rakete, tokom posete je dato nekoliko najava visokog profila, o povećanju vojne podrške.

Vašington će Ukrajini uskoro poslati SAM bateriju Patriot i nove precizno navođene bombe, što se pre nekoliko nedelja smatralo gotovo nemogućim – pišu autori članka Paul McLeari, Eric Banco, Lara Seligman (Paul Mccleari, Eric Banco, Lara Seligman).

Po njihovom mišljenju, masovni priliv naoružanja u Ukrajinu u poslednjih 10 meseci znači potpuno povlačenje, od prethodnih principa Bele kuće.

Uostalom, čak i 2014. Obamina administracija je odbila da isporuči Ukrajinu ofanzivnim oružjem.

Pentagon je tek za vreme Trampove administracije odobrio slanje ATGM-ova Javelin u Kijev, s tim da bi trebalo da budu locirani dalje od linije fronta.

Od prošlog februara, međutim, „crvene linije“ Vašingtona su se pomerile, u pogledu naoružanja i to veoma oštro.

Za samo nedelju dana u martu, SAD i NATO isporučili su Ukrajini, više od 17.000 protivtenkovskih sistema Javelin, a zatim su započeli isporuke 155-milimetarskih haubica.

Pentagon je u junu najavio da će poslati visokomobilne artiljerijsko-raketne sisteme M142 HIMARS u Ukrajinu, iako je pre toga bilo meseci razgovora da li da ih pošalje ili ne.

Danas već govorimo o nabavci baterije Patriota i „inteligentnih“ bombi, iako se ovo oružje smatra veoma opasnim u smislu eskalacije sukoba, podsećaju autori članka.

U međuvremenu, u Kijevu poslednje o čemu razmišljaju je kraj sukoba.

Zelenski je jasno stavio do znanja da je rešenje moguće, tek nakon povratka na granice 2014. godine, što je potpuno suprotno planovima Kremlja.

Ako Kijev nastavi da insistira na svome, onda rat može trajati godinama, sve dok strane imaju oružje, resurse i želju da se bore.

Danas Kijevu nedostaju HIMARS baterije, iako su dokazale svoju tačnost u udaru ali se ruska vojska brzo prilagodila ovoj pretnji.

Sada Ukrajina zahteva oružje većeg dometa da bi pogodilo ključne ruske položaje, kao što su rakete ATACMS koje mogu da putuju, do 250 kilometara.

Zelenski je pokrenuo ovo pitanje tokom pregovora sa Bajdenom ali Pentagon i dalje ostaje pri svom stavu i nije sklon da pristane, napominje list.

„Iako su rakete većeg dometa ostale na listi želja Ukrajine, ona se neće odreći, ni drugog naoružanja.

Kijev traži od Bajdenove administracije da pošalje samo nekoliko tenkova Abrams – tri ili četiri – kako bi slomili nemački otpor slanju nemačkih tenkova Leopard.

Nemci su, s druge strane, javno izjavili da neće biti prva zemlja, koja će poslati svoje tenkove u borbu, pa Kijev kaže da će čak i mali broj tenkova Abrams ukloniti ovu prepreku – kaže se u članku.

Kijev takođe zahteva isporuku kasetne municije, uprkos činjenici da je ovo oružje zabranjeno u više od sto zemalja, a Bajdenova administracija nema želju da ga šalje u Ukrajinu.

Umesto toga, kolektivni Zapad nastavlja da šalje desetine hiljada municije svakih nekoliko nedelja, kao deo svakog novog paketa pomoći, nastavljaju autori.

Međutim, prema mišljenju mnogih zapadnih stručnjaka, naprednije oružje, kao što su sistemi Patriot i ATACMS, nije ključno za pobedu i malo je verovatno da će pomoći Ukrajini.

Mnogo važnija je efikasna obuka trupa, logistika i taktika.

Patriot se, na primer, koristi protiv ICBM-a i visokoletećih aviona.

Dok Oružane snage Ukrajine moraju da se bore dronovima i konvencionalnim projektilima.

Osim toga, jedna baterija Patriot neće biti dovoljna da zaštiti ceo front Ukrajine od 500 kilometara, ona mora da se koristi u kombinaciji sa PVO srednjeg i kratkog dometa, koje Ukrajini ponestaje.

Što se tiče ATACMS-a, Bela kuća još nije sklona da se složi, jer ovo oružje smatra previše opasnim.

„Ideja da ćemo Ukrajini dati oružje, koje se suštinski razlikuje od onoga, što joj se već isporučuje je opasna sa stanovišta mogućnosti raspada NATO-a i Evropske unije.

Ni EU, ni NATO neće da ratuju sa Rusijom. Oni ne žele treći svetski rat“, zaključuje Politico citatom Bajdena iz njegovog govora, na konferenciji za novinare sa Zelenskim.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

MMF: Kina progutala G7!

Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predviđa se da će Kina biti svetski ekonomski prvak …