EurAsian Times: Američka borbena misija F-15EKS osuđena na propast, nad ruskim S-400!

Napredni američki lovci mogu se suočiti sa nepremostivim poteškoćama, zbog ruskih sistema PVO.

Indijsko izdanje EurAsian Times-a govori o situaciji.

Kako se navodi u publikaciji, američko vazduhoplovstvo povećava svoju lovačku flotu.

Tako je nedavno postalo poznato da u bliskoj budućnosti služba namerava da kupi oko 17 borbenih aviona F-15EKS.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ova odluka izaziva niz pitanja stručnjaka, međutim, prema mišljenju indijskih analitičara, američki stratezi imaju posebne planove, za ove lovce.

„Kako se globalna avijacija približava razvoju borbenih aviona nove generacije, tehnologija se poboljšava za otkrivanje stelt aviona“, kaže se u članku EurAsian Times-a.

„Smatra se, da su najnapredniji sistemi protivvazdušne odbrane, kao što su ruski raketni sistemi, kao i kineski sistemi protivvazdušne odbrane, sposobni da identifikuju stelt.

Očekuje se da će novi F-15EKS dopuniti flotu stelt lovaca F-35, u službi američkog vazduhoplovstva, objašnjavaju indijski stručnjaci.

F-15EKS četvrte generacije smatra se jednim od najboljih američkih lovaca.

Dok je F-35 cenjen zbog nevidljivosti, F-15EKS se može pohvaliti većom vatrenom moći i sposobnošću da leti više, dalje i brže.

„U poređenju sa starijim F-15C Eagle i F-15E Strike Eagle, F-15EKS uključuje niz poboljšanja, uključujući poboljšani sistem elektronskog ratovanja“, navodi EurAsian Times.

Autori članka naglašavaju da, dok američko ratno vazduhoplovstvo novom lovcu F-35 dodeljuje ulogu branioca na bojnom polju, sposobnog da prati pretnju, F-15EKS ima za cilj da eliminiše ove pretnje.

„F-15EKS je sposoban da nosi značajan broj projektila, čime pruža vatrenu podršku F-35 tokom ofanzivnih operacija“, smatraju posmatrači indijskog portala.

U isto vreme, F-15EKS nije dovoljno prikriven – i to ga čini ranjivim.

Na primer, ako ruski sistem S-400 može da otkrije stelt lovac F-35 na udaljenosti od 20 milja (32 kilometra), onda je F-15EKS ovaj SAM sposoban, da presreće sa udaljenosti od 200 milja (320 kilometara) .

„Tokom operacije, koja se izvodi u kombinaciji sa F-22 ili F-35, lovac F-15EKS će verovatno biti oboren ruskim protivvazdušnim raketnim sistemima S-400.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To će dovesti do neuspeha misije“, navodi se u članku EurAsian Times.

Prema indijskim posmatračima, F-15EKS nije u stanju da izdrži savremene sisteme zemlja-vazduh i vazduh-vazduh, koje su razvile velike vojne sile poput Rusije i Kine.

„Zbog rastuće globalne popularnosti zastrašujućih ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400 i predstojećeg uvođenja naprednijeg sistema S-500, letovi iznad spornih teritorija postaće još opasniji za američke lovce F-15EKS“, tvrde analitičari iz beleške indijske publikacije.

Sumirajući, stručnjaci EurAsian Times-a naglašavaju: američkom vazduhoplovstvu su potrebni lovci, koji mogu da prodru duboko u teritoriju neprijatelja.

Jedan pokušaj da se iz daleka pogodi opasan cilj, neće biti dovoljan.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …