“Vagnerovci” objavili video iz spornog Soledara! – VIDEO

Snimak prikazuje centar ključnog grada Donbasa pod ruskom kontrolom.

Ruske trupe kontrolišu centar Soledara, potvrdila je privatna vojna kompanija Vagner objavljivanjem video snimka snimljenog ispred zgrade gradske administracije, u utorak popodne.

Grad za rudarenje soli je ključna karika u ukrajinskim utvrđenjima Donbasa i upravlja severnim pristupom strateškom čvorištu Bahmuta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Video, koji obilazi društvene mreže prikazuje dva člana PMC-a, koji su proteklih nekoliko nedelja napadali gradski blok po blok, ispred zgrade oštećene bitkama.

„Trenutno smo u centru grada, ispred upravne zgrade“, kažu vojnici.

„PMC Vagner sprovodi misiju, čisti grad.

Prema nekim izveštajima sa fronta, ruske snage severno i južno od Soledara povezale su se ispred rudnika soli zapadno od grada.

Svi ukrajinski vojnici, koji nisu uspeli da se povuku, sada su odsečeni.

Nazvan, po rudnicima soli, Soledar je pre sukoba imao oko 10.000 stanovnika.

Ukrajinska vojska ga je pretvorila u uporište, nakon što je potisnuta iz Popasne sredinom 2022. godine.

Ruska kontrola grada stvara problem ukrajinskim snagama i na severu i na jugu, u bastionu Artjomovsk, koji je Kijev preimenovao u Bahmut.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao je u nedelju da je situacija u Soledaru „veoma teška” i nazvao ga „jednom od najkrvavijih tačaka duž linije fronta” ali je obećao da će ukrajinske trupe nastaviti da se drže, „bez obzira na sve”.

Dok bi zauzimanje Artjomovska otvorilo put za Slavjansk, gde je Donjecka Narodna Republika (DNR) proglašena 2014. godine, rešenost Kijeva da zadrži grad pružila je ruskim snagama priliku da sažvakaju ukrajinske snage u „mlini za meso“, ruskim ratnim dopisnicima.

Kako je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin rekao lokalnim medijima prošle nedelje, cilj nije sam grad, već „uništenje ukrajinske vojske i smanjenje njenog borbenog potencijala“.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji imaju za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014.

Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

Moskva traži da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom, koja nikada neće ući, ni u jedan zapadni vojni blok.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si Đinping u Beogradu – problem za NATO

Očekuje se da će predsednik Kine Si Đinping posetiti Srbiju uoči 25. godišnjice smrtonosnog američkog …