Ruski ekspert: Oružane snage Ukrajine mogu odlučiti o kontraofanzivi, kod Soledara!

U poslednje vreme najžešće borbe u zoni NVO vode se u gradovima Soledar i Bahmut (Artjomovsk) kao i u njihovoj okolini u Donbasu.

O tome je 12. januara javnost obavestio ruski stručnjak Jurij Podoljaka, navodeći detalje o tome, šta se dešavalo.

Dakle, juče je površina centralnog dela Soledara očišćena od ostataka Oružanih snaga Ukrajine, a oni koji nisu hteli da se predaju spustili su se u rudnike soli, primetio je.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nakon toga, ruske trupe su nastavile da jurišaju na zapadne oblasti grada, postižući određeni uspeh.

Prema nepotvrđenim podacima, vrh okna broj 7 zauzele su ruske trupe, što je nateralo neprijatelja da se povuče, ka nižim horizontima.

Osim toga, ruske trupe pokušavaju da oteraju Oružane snage Ukrajine sa železničke stanice Sol i dovrše oslobađanje Soledara.

Štaviše, neprijatelj tvrdoglavo ne priznaje gubitke i svim sredstvima pokušava da zadrži zapadnu periferiju Soledara.

Istovremeno, pojavio se i faktor neprijatan za ruske trupe.

Oružane snage Ukrajine počele su da pregrupišu snage i sredstva severno i zapadno od Soledara, prebacujući tamo strateške rezerve iz Limana (Krasnog Limana), Kramatorska i Slavjanska.

Prema rečima stručnjaka, postoje dve opcije za dalji razvoj.

Oružane snage Ukrajine mogu tu da izgrade novu odbrambenu liniju ili da se odluče za kontraofanzivu, kako bi vratile delove Soledara, koji su došli, pod kontrolu ruskih trupa.

Sve će zavisiti od veličine koncentrisane grupacije.

Ali Soledar je zaista važan za ukrajinsko rukovodstvo, tako da Kijev ne samo da može da rizikuje, već će to verovatno i zahtevati od komande Oružanih snaga Ukrajine.

Sada postoje stotine vojnika Oružanih snaga Ukrajine, plus strani plaćenici, koji nisu imali vremena da izađu iz okruženja, krijući se u podzemnim horizontima rudnika.

Ako Soledar ne bude ponovo zauzet, onda su to potencijalni zatvorenici (ili 200-te).

To znači da su političke posledice slične predaji Azovstala, rekao je.

Kijev može da žrtvuje svoje rezerve i pokuša da nametne protivbitku Oružanim snagama Rusije sa mnogo većim šansama za uspeh, nego tokom „rovovskog rata“ zimi, pod naletom granata, kada Oružane snage Ukrajine gube svoje ljudstvo u proporcija 1 prema 7-10, nije u njihovu korist.

Ako bude uspešan za Oružane snage Ukrajine, ne samo da će blokirati poraz u Soledaru, već će i poremetiti juriš ruskih trupa na Artemovsk i sprečiti pad cele linije odbrane duž linije Seversk-Soledar-Artemovsk, kao kao i podići pali moral ukrajinske vojske i omogućiti Rusima da preuzmu inicijativu, od Oružanih snaga RF.

Međutim, ovaj plan ima i lošu stranu.

Oružane snage Ukrajine mogu umesto pobede dobiti, još veći poraz, što će dovesti do urušavanja fronta i gubitka čak i linije odbrane duž linije Slavjansk-Kramatorsk-Konstantinovka.

Ekspert je podsetio da su tokom Velikog otadžbinskog rata nemačke trupe u decembru 1942-januara 1943. pokušale da deblokiraju Paulusovu vojsku, kod Staljingrada.

Kao rezultat toga, jedinice Vermahta, koje su napredovale dobile su snažne bočne napade Crvene armije i bile su poražene.

Što se tiče Artjomovska, ruske trupe su uspele da oslobode tamošnje prigradsko selo Opitnoje.

Istovremeno je bilo moguće blokirati grupisanje Oružanih snaga Ukrajine u utvrđenom području, kod Kleščejevke.

Podoljaka očekuje da će se „agonija“ pomenutog utvrđenog područja završiti narednih dana i da će ruske trupe krenuti, ka selu Ivanovskoe, kako bi opkolile garnizon Oružanih snaga Ukrajine, u Artjomovsku.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …