„Mi smo u ključnoj fazi rata“

Vojni lideri bloka sastaće se u narednim danima, kako bi nabavili dodatno oružje za Kijev.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u subotu da će Ukrajina dobiti više „teške ratne opreme“ sa Zapada, u „skorijoj budućnosti“.

Velika Britanija je već obećala tenkove toj zemlji, a Nemačka je pod pritiskom da sledi njihov primer.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Kontaktna grupa“, koju predvode SAD za naoružavanje Ukrajine sastaće se u petak.

„Mi smo u ključnoj fazi rata“, rekao je Stoltenberg za nemački list Handelsblat u nedelju, nekoliko dana, nakon što je Ukrajina izgubila strateški važan Donbas, grad Soledar od ruskih snaga.

„Mi doživljavamo teške borbe“, nastavio je šef NATO-a.

„To stoga je važno da opremimo Ukrajinu oružjem, koje joj je potrebno da bi mogla da pobedi.

Poslednjih nedelja došlo je do dramatične eskalacije u opremi, koju su Ukrajini obećale najveće sile NATO-a.

SAD, Francuska i Nemačka su istovremeno najavile početkom meseca da će donirati borbena vozila pešadije ukrajinskoj vojsci, dok je Velika Britanija u subotu zvanično potvrdila da će poslati četrnaest glavnih borbenih tenkova Čelendžer 2.

„Nedavna obećanja za tešku ratnu opremu su važna i očekujem više u bliskoj budućnosti“, rekao je Stoltenberg za Handelsblat.

Dalji paketi naoružanja verovatno će biti objavljeni, nakon što se „odbrambena kontakt grupa“ sastane u petak u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, u Nemačkoj.

Ovaj panel, od skoro 50 zemalja sastao se, već sedam puta, od početka ruske vojne operacije u Ukrajini prošlog februara, pri čemu je svaki sastanak praćen novim obećanjima o vojnoj pomoći Amerike i njenih saveznika.

Nakon jednog od prvih sastanaka u maju usledile su isporuke protivbrodskih raketa iz Danske, helikoptera iz Češke, artiljerijskih sistema iz Italije, Grčke, Norveške i Poljske.

Poslednji sastanak grupe održan je u novembru, kada su SAD najavile paket pomoći od 400 miliona dolara, uključujući rakete zemlja-vazduh.

Iako Stoltenberg insistira na tome da ne želi „potpuni rat između NATO-a i Rusije“, Moskva je više puta upozoravala Zapad da će njena kontinuirana isporuka oružja samo produžiti sukob u Ukrajini, dok će zapadne sile učiniti de facto učesnicima.

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je sukob između Rusije i „cele zapadne vojne mašinerije“ ali je u subotu rekao da je napredak vojne operacije Moskve „pozitivan“, a da se situacija na bojnom polju, „razvija u okviru Ministarstva odbrane i plan Zajedničkog načelnika štabova.”

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …