Bespilotne letelice Kamikaze napale američku bazu!

Dva borca sirijske militantne grupe, koju podržavaju SAD povređena su u napadu, potvrdio je Pentagon.

Nekoliko bespilotnih letelica napunjenih eksplozivom gađalo je američku vojnu bazu u južnoj Siriji, a jedan je uspešno pogodio kompleks, saopštila je Centralna komanda SAD.

Vašington se drži, svega 1.000 vojnika u bliskoistočnoj državi, uprkos uzastopnim zahtevima Damaska da se povuku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

CENTCOM je saopštio da su u napadu učestvovala tri “drona samoubice” i da se dogodio u petak ujutro u američkom garnizonu u Al-Tanfu u Siriji, gde su američke snage dugo bile stacionirane zajedno sa borcima milicije, koji su prethodno pokušavali da zbace sirijsku vladu.

„Dva drona su oborile koalicione snage, dok je jedan udario u kompleks, ranivši dva pripadnika snaga partnera Sirijske slobodne armije, koji su dobili medicinsku pomoć.

Nijedna američka snaga nije povređena“, saopštila je vojska i dodala da su takvi udari „neprihvatljivi“, jer „izlažu naše trupe i naše partnere riziku i ugrožavaju borbu protiv ISIS-a“.

Smešten u blizini trosmerne granične raskrsnice sa Irakom i Sirijom, ispostavu Al-Tanf uspostavile su američke trupe 2016.

Ubrzo su se pridružile pobunjeničkoj frakciji tada poznatoj, kao Maghaveir al-Thovra (Komandos revolucije), koja je od tada preimenovana u Sirijska slobodna armija (za razliku, od bivše Slobodne sirijske armije).

Dok Vašington tvrdi da je „proverena opoziciona“ grupa namenjena borbi protiv terorista Islamske države (IS, bivša ISIS) i da je odustala od svojih ciljeva da svrgne sirijskog predsednika Bašara Asada, ona se poslednjih meseci suočila sa kontroverzama, zbog optužbi za korupciju i trgovinu drogom od strane njenih članova.

U septembru je koalicija predvođena SAD bila prinuđena da otpusti komandanta grupe, a vojska je rekla da se taj potez „izvršio da bi se osigurao dugoročni uspeh“ milicije.

Garnizon Al-Tanf je tokom godina bio izložen sličnim napadima dronovima u nekoliko navrata, uz sporadične napade neidentifikovanih aktera.

Prošlog leta, ruske snage – koje nastavljaju da podržavaju vladu u Damasku – izvele su nekoliko vazdušnih napada u toj oblasti protiv grupe militanata „obučenih i opremljenih u SAD“, koji su navodno „počinili terorističke akte i ubili civile“.

Pored 200 američkih vojnika baziranih u Al-Tanfu, oko 700 deluje na drugim mestima u Siriji, većina na severoistoku zemlje bogatom naftom, gde su se udružili sa kurdskim borcima.

Sirijska vlada je više puta proglašavala vojno prisustvo Vašingtona nezakonitim i nastavlja da optužuje američke snage, za krađu ogromnih količina energetskih resursa zemlje.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …