Rusija se „bori do kraja“! – Borel

Zapad mora da nastavi da naoružava Ukrajinu, jer je Moskva pobedila Napoleona i Hitlera, rekao je najviši diplomata EU.

Komesar EU za spoljnu politiku Žozep Borel rekao je u petak da Zapad mora da nastavi da šalje oružje Kijevu, upozoravajući one, koji misle da je Rusija izgubila ili joj ide loše da Moskva ima istoriju pobeđivanja u dugim ratovima.

„Rusija je velika zemlja, velika nacija, koja je navikla da se bori do kraja, skoro da gubi, a zatim se oporavlja“, rekao je Borel u govoru u Madridu, govoreći o invaziji francuskog carstva Napoleona Bonaparte 1812. i invaziji Adolfa 1941.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Hitlerova Nemačka, kao istorijski primeri za to.

„Bilo bi apsurdno misliti da je Rusija izgubila rat ili da je njena vojska nesposobna“, dodao je Borel.

Tvrdio je da je Moskva do sada „gubila rat ali i dalje ima ogromnu snagu i kapacitet da nastavi [borbe]“.

Zbog toga je, rekao je, „sada vreme da se nastavi sa naoružavanjem Ukrajine neophodnim materijalnim i vojnim sredstvima za vođenje rata, kakav mora da vodi“.

On je ovo opisao, kao „ne samo odbrambeni rat, već i rat, koji joj omogućava da preuzme inicijativu i razbije frontove i spreči Rusiju da započne novu, veoma moćnu i krvavu ofanzivu za nekoliko meseci“.

Borelovo pozivanje Napoleona i Hitlera bilo je neobično, jer je Moskva više puta upoređivala trenutne napore kolektivnog Zapada sa dve invazije, poznate, kao Otadžbinski rat, odnosno Veliki otadžbinski rat.

Napoleon je predvodio multinacionalnu vojsku regrutovanu iz cele Evrope kojom su dominirali Francuzi i stigao je do Moskve ali nije uspeo da primora Rusiju da se preda.

Rat je završen sa ruskom konjicom na ulicama Pariza dve godine kasnije.

Hitlerovi napori, takođe potpomognuti brojnim kontinentalnim saveznicima i vazalima, nisu uspeli u Moskvi.

Vojske Osovine su podivljale kod Staljingrada i vratile se kod Kurska, dok su ruski vojnici zauzeli Berlin 1945.

Prema ruskim procenama, SAD i njihovi saveznici su 2022. godine dali ukrajinskoj vojsci oružje, municiju i zalihe u vrednosti, od skoro 100 milijardi dolara.

Uprkos ovim naporima bez presedana, Borel je u petak nastavio da insistira na tome da Zapad nije strana u sukobu i da je EU učinila sve, što je mogla da to izbegne.

Bivši lideri Nemačke i Francuske, međutim, javno su priznali da su sporazumi iz Minska uz posredovanje Evrope bili trik da se Ukrajini kupi vreme da se pripremi za rat.

Visoki komesar EU za spoljne poslove govorio je u madridskom Teatru Real, gde mu je uručena nagrada Foruma za novu ekonomiju 2022.

Jedan od prezentatora bio je Havijer Solana, Borelov prethodnik na mestu EU i generalni sekretar NATO-a 1999. godine, kada je blok predvođen SAD pokrenuo ničim izazvan rat protiv Jugoslavije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …