Berbok: Nemačka je „u ratu“ sa Rusijom! – VIDEO

Analena Berbok je to priznala u debati sa kolegama iz EU, zalažući se za isporuku tenkova Kijevu.

Zalažući se za slanje tenkova u Kijev, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da zemlje EU vode rat protiv Rusije.

Zvaničnici SAD i EU ranije su dali sve od sebe da tvrde da nisu strana u sukobu u Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„I zato sam rekao već poslednjih dana – da, moramo učiniti više da odbranimo Ukrajinu.

Da, moramo da uradimo više i na tenkovima“, rekla je Berbok tokom debate u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) u utorak.

„Ali najvažniji i najvažniji deo je da to radimo zajedno i da ne pravimo igru krivice u Evropi, jer vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih.

Dok je kancelar Olaf Šolc insistirao da Nemačka treba da podrži Ukrajinu ali da izbegava direktnu konfrontaciju sa Rusijom, njegova koaliciona partnerka Berbok, zauzela je jastrebovski stav.

Prema nemačkim medijima, njena stranka Zelenih je bila za slanje tenkova Leopard 2 u Kijev i na kraju je uspela da izvrši pritisak na Šolca da pristane.

Ministarka odbrane Kristin Lambreht, koja nije bila voljna da pošalje tenkove u Ukrajinu, prinuđena je da podnese ostavku.

Ovo nije prvi put da je Berbokova uznemirila svojim stavom, o sukobu.

Ona je na skupu EU u Pragu prošlog avgusta rekla da namerava da ispuni svoja obećanja Ukrajini, „bez obzira, šta misle moji nemački birači“.

Citirajući Berbokove reči u sredu, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Zapad samo stalno priznaje da su godinama planirali trenutni sukob.

„Ako to dodamo Merkelinim otkrićima da su jačali Ukrajinu i da nisu računali na sporazume iz Minska, onda govorimo o unapred planiranom ratu protiv Rusije.

Nemojte kasnije reći da vas nismo upozorili“, insistirala je Zaharova.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je nemačkim medijima početkom decembra da je prekid vatre iz 2014. uz posredovanje Berlina i Pariza zapravo bio trik da se Ukrajini „da dragoceno vreme“, za jačanje vojske.

To je potvrdio i bivši francuski predsednik Fransoa Oland, dok je to otvoreno priznao i tadašnji lider Ukrajine Pjotr Porošenko.

Ruska operacija u Ukrajini bila je „iznuđen i krajnji odgovor na pripreme za agresiju, od strane SAD i njenih satelita“, izjavio je u ponedeljak bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Konferencija o Ukrajini, bez Rusije? Luda kuća!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je konferencija o Ukrajini, koja će u junu …