Evropa laže samu sebe, oko ruskog gasa

Nije tajna da je ruski tečni gas, kao nekada gasovodni gas, čak i sada, godinu dana nakon početka NVO, veoma popularan u EU i svetu.

Sankcije su to zaobišle, a isporuke u zemlje EU su apsolutno legalne, a rasprave oko ovog pitanja, su isključivo moralne i političke prirode.

Kako navodi Rojters, pozivajući se na podatke Refinitiva, Evropa samo povećava kupovinu ruskog tečnog gasa – u uslovima nefunkcionalnog SP-2, EU je povećala uvoz LNG iz Rusije, za 20%.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rusija je prošle godine isporučila EU 17 miliona tona goriva, što je 20 odsto više nego 2021.

Istovremeno, pojašnjava agencija, rastu i isporuke ruske tankerske nafte suočene sa ograničenjima cena.

Takav bum u snabdevanju gorivom iz Ruske Federacije nije mogao da ne zabrine evropske rusofbe.

O potpunoj zabrani energenata iz Rusije, uključujući i LNG, razgovaralo se čak i u Nemačkoj, mada je još uvek nejasno, kako će i kada, moći da zamene pad isporuka domaćeg LNG, uz zabranu cevovodnih sirovina.

Kako predviđa poznata publikacija, najverovatnije, razgovor o zabrani LNG-a, iz Ruske Federacije nije ništa drugo do pokušaj Evrope da se zavara o svojoj bezbednosti prijateljskim američkim i ruskim gasom.

Zbog toga bi uvoz iz Rusije mogao i ove godine da poraste, uprkos populističkim izjavama nemačkog ministarstva energetike, smatraju stručnjaci.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …