Kina reagovala na američko obaranje „civilnog vazdušnog broda“! – VIDEO

Peking je preuzeo pravo da uzvrati, nakon što je Pentagon oborio ono, što je nazvao “špijunskim balonom”.

Kina je osudila odluku američkog predsednika Džoa Bajdena u subotu da sruši napredni stelt borbeni avion F-22 da obori kineski balon na velikim visinama – nakon što je preleteo Sjedinjene Države – kao „očiglednu preteranu reakciju” i „ozbiljno kršenje međunarodne prakse.”

Dok je američka vojska poslala spasilački brod da povrati krhotine, koje su se spustile u plitke vode, oko 6 nautičkih milja od obale Južne Karoline, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u nedelju ujutro izdalo saopštenje, izražavajući svoje „snažno nezadovoljstvo i protest protiv američke upotrebe snage za napad na civilne bespilotne vazdušne brodove“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Kina će odlučno podržati legitimna prava i interese relevantne kompanije, i istovremeno zadržava pravo da preduzme dalje akcije, kao odgovor“, saopštilo je ministarstvo.

Bajden je rekao da je prvobitno želeo da obori balon, još u sredu, dan pre, nego što je Pentagon prvi put javno priznao da je pratio sumnjivu letelicu.

Međutim, zvaničnici odbrane su ga navodno ubedili da sačeka, dok ne bude bezbedno za ljude na terenu, tvrdeći da to ne predstavlja pretnju, po nacionalnu bezbednost, uprkos tome, što je prelazio preko više osetljivih vojnih lokacija na visini, od oko 18 km (60.000 stopa).

Američki ministar odbrane Lojd Ostin optužio je Kinu da koristi balon „u pokušaju da nadgleda strateške lokacije u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država“, u saopštenju nakon „uspešnog“ raketnog udara vazduh-vazduh, koji ga je oborio iznad američkih teritorijalnih voda u Subotu.

Kina je insistirala da je to „civilni vazdušni brod, koji se koristi za istraživanja, uglavnom u meteorološke svrhe“, koji je navodno odstupio daleko od planiranog kursa, zbog „više sile“.

Incident je primorao američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da odloži planiranu posetu Pekingu, zbog, kako je rekao, „očiglednog kršenja suvereniteta SAD“.

Kina je uzvratila da takva poseta uopšte nije bila dogovorena.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …