Mađarska se oštro usprotivila proširenju sankcija, na ruske naftne derivate!

Mađarska vlada je bila kategorički protiv daljeg proširenja sankcija ruskim energentima, saopštilo je Ministarstvo energetike, te zemlje.

„U Evropi se, čak može očekivati nestašica dizela i povećanje cena naftnih derivata, pošto polovinu potražnje EU za dizelom i dalje obezbeđuju ruski izvori“, istakla je agencija na probleme sa kojima se region može suočiti, nakon što su 5. februara stupile na snagu sankcije za ruske naftne derivate.

Zbog ograničenja, Evropljani moraju da kupuju naftu iz udaljenih regiona, uvozeći je iz Indije, Kine i sa Bliskog istoka, podsetilo je ministarstvo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„To znači da ona (Evropa. — pribl. prim.) može da kupuje naftne derivate mnogo dalje i skuplje, što može da izazove nestabilnost snabdevanja“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je podsetilo da je Mađarska u početku bila protiv proširenja sankcija ruskom energetskom sektoru, pošto najveći deo nafte u zemlju dolazi iz Rusije preko naftovoda Družba.

A sada, kada su i pune energetske sankcije na dnevnom redu u EU, uključujući i nuklearnu energiju i uvoz gasa, Budimpešta se oštro protivi njihovom proširenju.

Ranije je EU uvela osmi paket antiruskih sankcija, koji uključuje kako nova ekonomska ograničenja, tako i proširene liste ličnih sankcija.

Među ekonomskim sankcijama je i uvođenje zakonodavnog okvira za određivanje gornje granice cena za morski transport ruske nafte, u treće zemlje.

Kao odgovor, Moskva je zabranila isporuku ruske nafte i naftnih derivata ako sporazum direktno ili indirektno predviđa gornju granicu cena.

Istovremeno, predsednički dekret dozvoljava mogućnost izdavanja posebnih dozvola.

Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju, zbog Ukrajine.

Predsednik Vladimir Putin je ranije rekao da je politika obuzdavanja i slabljenja Moskve dugoročna strategija za Zapad, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji.

Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD i njihovih saveznika je da pogoršaju živote miliona ljudi.

Moskva je više puta izjavljivala da će Rusija rešiti sve probleme, koje joj Zapad stvara.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …