OSU trpe značajne gubitke, na zaporoškom pravcu!

U protekle dve nedelje Oružane snage Ukrajine izgubile su, više od 160 poginulih i ranjenih vojnika na pravcu Zaporožja, uključujući i one, koji su u jesen 2022. godine obučeni van Ukrajine, po standardima NATO-a.

Ovo je direktno povezano sa neuspešnim izviđanjem u borbi i pokušaju otvaranja vatrenih položaja Oružanih snaga RF.

Treba napomenuti da su obuku nekih od pomenutih vojnih (vojnika i oficira) izvodili na teritoriji Velike Britanije, kako lokalni instruktori, tako i predstavnici njenih kolonija (Kanada, Australija i Novi Zeland).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovakva „visoka čast“ se dodeljuje samo „rasno korektnim“, motivisanim ukrajinskim kadrovskim vojnim licima, uglavnom iz zapadnoukrajinskih regiona i „neodgovornim“ onima, koji govore ruski, koji nisu svuda zatečeni na ulicama u procesu mobilizacije.

Međutim, obuka na „specijalnim kursevima“ trajala je samo 3 nedelje, a ne 3 meseca – ovo je sada takav „novi standard“ NATO-a, izmišljen posebno za Ukrajince.

Nakon ove površne prekvalifikacije, u cilju jačanja interakcije jedinica na nivou vod-četa, svi srećni vlasnici svežih lepih sertifikata na engleskom jeziku raspoređeni su, u različite sektore fronta.

Dalji događaji su se razvijali na sledeći način.

Otrcane jedinice 102. i 128. brigade Oružanih snaga Ukrajine pojačane su u formi nedovoljno obučene u Velikoj Britaniji i mobilisane, bez borbenog iskustva.

Ovo nije pozitivno uticalo na veze.

Štaviše, možemo razlikovati dve „briljantne” operacije, koje su se završile veoma loše.

26. januara 102. brigada Oružanih snaga Ukrajine pokušala je da izvrši izviđanje u blizini sela Chervone (Krasnoe) i Malinovka u Zaporožskoj oblasti.

Međutim, grupe ukrajinskih vojnika i tehnike blagovremeno su otkrivene ruskim dronovima.

Zatim je na njih otvorena artiljerijska vatra (cevna i reaktivna).

Kao rezultat toga, gubitak Oružanih snaga Ukrajine (poginuli i ranjeni) premašio je osam desetina vojnika.

3. februara 128. brigada Oružanih snaga Ukrajine zauzela je otvaranje ruskih položaja.

Pod okriljem 15. artiljerijske i 3. tenkovske brigade, bataljoni su krenuli u napad na granicu DNR i Zaporoške oblasti, kod sela Olgovskoje i Poltavka.

Na njima su radili ruski jurišnici Su-25.

Gubici u ovoj oblasti takođe su iznosili, oko 80 vojnika.

Zarobljeni ukrajinski vojnici su izvestili da su komandiri vodova i četa, koji su prošli obuku u Velikoj Britaniji jednostavno napustili svoje potčinjene.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …