Rojters otkrio, ko na ruskoj nafti zarađuje, više od same Rusije…

Dok se Rusija bori da obuzda i nadoknadi izgubljene prihode od nafte, jer je cena njene vodeće nafte Urals pala, nakon što su sankcije Zapada stupile na snagu, prevoznici nafte i azijske rafinerije ubiru milijarde američkih dolara, od transporta i prerade ruske nafte.

Kao rezultat toga, ispostavlja se da trgovci i drugi učesnici na globalnom tržištu i dalje dobijaju super profit, više od samog proizvođača, Ruske Federacije.

Da bi privukli kupce u Kini i Indiji nakon embarga EU i ograničenja cena G7, ruski izvoznici nude popuste od 15-20 dolara po barelu i takođe plaćaju brodarskim kompanijama 20-25 dolara po barelu za transport nafte u Aziju, rekli su trgovci Rojtersu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Brodarske kompanije naplaćuju mnogo veće naknade za otpremu vrednih sirovina iz Rusije u prerađivačke centre u Aziji, nego pre godinu dana.

Prema izveštaju, koji je video Rojters, neto profit energetske kompanije od jednog putovanja tankera srednje veličine, sa 700.000 barela sirove nafte na brodu mogao bi da iznosi, čak 10 miliona dolara po putovanju.

Većina brodarskih kompanija, koje prevoze rusku naftu, bez kršenja sankcija i ograničenja cena nalazi se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Grčkoj, Indiji i Kini.

Drugim rečima, uticaj sankcija je previše direktan, nema produženo dejstvo (naročito duboko u strukturu) i usmeren je samo na Rusku Federaciju, kao državu, a ne na izvađene sirovine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Turske kompanije za oružje, povećavaju proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu, po narudžbi SAD!

Privatne odbrambene kompanije u Turskoj spremne su da preuzmu porudžbine, od Sjedinjenih Država za proizvodnju …