Rusija će smanjiti proizvodnju nafte, kao odgovor na sankcije Zapada!

Proizvodnja će u martu biti smanjena za 500.000 barela dnevno.

Rusija će dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte u martu za 500.000 barela dnevno, jer zaustavlja prodaju kupcima, koji se pridržavaju gornje granice cena, koju je nametnuo Zapad, najavio je u petak potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Novak je rekao da bi taj potez trebalo da pomogne u obnavljanju tržišnih odnosa narušenih plafonom cena, koji je nazvao „nezakonitim“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Rusija smatra da je mehanizam ograničenja cena ruske nafte i naftnih derivata intervencija u tržišnim odnosima i produžetak destruktivne energetske politike kolektivnog Zapada“, navodi se u saopštenju vicepremijera.

EU i zemlje G7 uvele su 5. februara ograničenje cena za ruske isporuke, postavljajući ograničenje od 100 dolara po barelu za dizel, mlazno gorivo i benzin, koji dolazi iz Rusije i 45 dolara po barelu, za druge naftne proizvode, koji se trguju ispod cene sirove nafte. , kao što je mazut koji se koristi u industriji.

Izvoz goriva po ceni, iznad ovih ograničenja biće zabranjen za usluge osiguranja i otpreme kompanija, koje se nalaze u zapadnim zemljama.

Ograničenja prate prethodno uvedenu gornju granicu cene ruske sirove nafte, od 60 dolara po barelu.

Rusija je više puta upozoravala na potencijalno smanjenje proizvodnje, otkako su EU i G7 počeli da razgovaraju o ograničavanju cena ruskog izvoza.

Ekonomisti kažu da bi smanjenje proizvodnje, koje je ekvivalentno oko 5% januarske proizvodnje, moglo da izazove nestabilnost na tržištu nafte, koje je ubrzalo zabranu EU, na uvoz ruske nafte iz mora.

Rusija je trenutno u mogućnosti da proda „sve količine proizvedene nafte” na inostrana tržišta, rekao je Novak i dodao da ćemo pri donošenju daljih odluka „postupiti na osnovu razvoja situacije na tržištu”.

Postoji zabrinutost da će odluka Moskve produbiti ograničenja isporuke, od 2 miliona barela dnevno, koje je krajem prošle godine najavio OPEK+, koji Rusija predvodi zajedno sa Saudijskom Arabijom.

Analitičar UBS Grupe, Đovani Staunovo, rekao je za Blumberg da kratkoročno, nema ko da popuni jaz u snabdevanju stvoren ruskim rezovima.

Cene sirove nafte su skočile na vestima, a međunarodni referentni Brent je porastao za više od 2% na 86,60 dolara po barelu, u petak u 13:00 GMT.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …