Fokusiranje na zlato ​​doneće Rusiji milijarde dolara

Podsticanje rasta cena zlata od strane centralnih banaka u mnogim zemljama doneće znatan profit vlasnicima plemenitih metala.

Tokom ekonomskih previranja, tržišta pokušavaju da nađu sigurna utočišta. U kontekstu pandemije koronavirusa, ova taktika nije beznačajna.

Trenutna situacija nije mogla da utiče na cenu zlata koja je danas na nivou koji je poslednji put dostignut u januaru 2012. godine.

Čak i zatvaranje 60 rudnika zlata zbog COVID-19 nije moglo da zaustavi rast potražnje za plemenitim metalom.

Na situaciju je uticala i privremena obustava aktivnosti u vezi sa određenim vrstama rudarskih i naftnih prerađevina, što je izazvalo neviđene probleme za kretanje zlata na tržištu. Rezultirajući deficit doveo je do naglog povećanja cene žutog metala.

Priroda zlata čini ono što se od nje očekuje – pruža likvidnost kao rešenje problema neizvesnosti. Gledajući trenutno stanje stvari, mnogi stručnjaci tvrde da cena zlata još nije na svom vrhuncu, ali da će ipak dostići svoj najviši nivo. Analitičari naročito veruju da će plemeniti metal krajem 2020. ili početkom 2021. pervazići granicu od dve hiljade dolara za uncu.

U slučaju da se ova prognoza ostvari, mnoge zemlje koje su investirale u žuti metal imaće odličnu priliku da dobro zarade. Na primer, Rusiji će takav „zlatni trik“ doneti milijarde dolara.

Borba.info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …