Rusija izdala svemirsko upozorenje!

Civilni sateliti, koje koristi vojska mogli bi da postanu mete, upozorio je visoki moskovski diplomata.

SAD i njihovi saveznici izlažu civilna svemirska sredstva potencijalnom napadu koristeći ih u vojne svrhe, upozorio je visoki ruski diplomata.

Upozorenje je usledilo nakon što je NATO otkrio planove za flotu za praćenje svemira, koja će koristiti komercijalne i vojne satelite za svoje misije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Konstantin Voroncov, zamenik direktora Uprave za neširenje i kontrolu naoružanja u ruskom ministarstvu spoljnih poslova, rekao je u četvrtak da SAD naoružavaju svemir i brišu granice između vojne i civilne infrastrukture u orbiti.

Američka upotreba svemirskih letelica u korist drugih nacija na bojnom polju „u stvari je oblik učešća u [konfliktima] preko posrednika“, rekao je Voroncov, dodajući da bi se „kvazicivilna svemirska infrastruktura“ posebno mogla suočiti sa „odmazdom“.

„U najmanju ruku, takva provokativna upotreba civilnih satelita je upitna prema Sporazumu o svemiru [1967.]“, rekao je on.

Voroncovljevo upozorenje stiglo je na okruglom stolu u ruskom parlamentu, koji je bio fokusiran na nasleđe Strateške odbrambene inicijative iz Reganove ere i kako ona utiče na trenutno američko vojno planiranje.

Uoči najave novog svemirskog projekta NATO-a u sredu, generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao je da će blok, koji predvode SAD koristiti komercijalne satelite, kao vojni pojačivač.

„Ovo će poboljšati naše obaveštajne podatke i nadzor i podržati misije i operacije NATO-a“, rekao je Stoltenberg i dodao da će to omogućiti „bolju navigaciju, komunikaciju i rano upozoravanje na lansiranje raketa“.

Šef NATO-a je otkrio projekat, dok je izveštavao o tome, šta organizacija radi da pomogne ukrajinskim snagama protiv Rusije.

Fuzija između civilne i vojne opreme u ukrajinskom sukobu došla je u prvi plan prošle nedelje, kada je SpaceKs objavio da ograničava funkcionalnost svog Starlink svemirskog internet sistema, što znači da kijevske trupe ne mogu da ga koriste za pilotiranje dronova.

Izvršni direktor Elon Musk je objasnio da je Starlink komercijalni proizvod, koji nije namenjen za vojne svrhe i da ne želi da se koristi za eskalaciju neprijateljstava, potencijalno za pokretanje „trećeg svetskog rata“.

Sistem ostaje dostupan ukrajinskoj vojsci za komunikaciju, iako bi SpaceKs, kao privatna kompanija mogla jednostavno da isključi terminale, dodao je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …