Ponovo ratno stanje u Nagorno-Karabahu! – Azerbejdžanci ušli u rusku zonu!

Azerbejdžanska vojska ušla je u zonu odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta na teritoriji Nagorno-Karabaha, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Oružane snage Republike Azerbejdžan su od 24. do 25. marta, kršeći odredbe trojnog saopštenja lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije od 9. novembra 2020. godine, ušle u zonu odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta, na teritoriju Nagorno-Karabaha i postaviti osmatračnicu“, navelo je ministarstvo.

Pored toga, azerbejdžanske trupe nanele su četiri udara dronovima Bairaktar ​​TB2, na jedinice NKR, u oblasti naselja Furah.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ministarstvo odbrane napominje da trenutno komanda ruskog mirovnog kontingenta preduzima mere za rešavanje situacije i vraćanje trupa u prvobitni položaj.

Azerbejdžanskoj strani je upućen poziv da povuče trupe“, dodaju oni.

Ranije je predsednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah Araik Harutjunjan proglasio vanredno stanje.

Krajem septembra 2020. nastavljena su neprijateljstva u Nagorno-Karabahu, koja su postala nastavak dugotrajnog sukoba i dovela do civilnih žrtava.

Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje ali je trojni sporazum postignut u noći 10. novembra bio uspešan.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija dogovorili su potpuni prekid vatre i razmenu zarobljenika i tela poginulih.

Jerevan je Bakuu preneo i oblasti Kalbadžar, Lačin i Agdam.

Pored toga, ruski mirovnjaci su stacionirani u regionu.

Ratno stanje u Nagorno-Karabahu

“Predsednik Republike Nagorno-Karabah Arajik Harutjunjan potpisao je ukaz o privremenom ograničavanju prava i sloboda u uslovima ratnog stanja proglašenog na teritoriji Republike Arcah (Nagorno-Karabah)”, navodi se u saopštenju.

Prema uredbi, ograničeno je pravo na slobodu okupljanja, a zabranjeni su i štrajkovi.

“Pored toga, obustavlja se rad organizacija koje se bave propagandom ili drugim aktivnostima usmerenim protiv odbrambenih sposobnosti i bezbednosti Republike Arcah”, navedeno je kanalu Telegram.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …